Vesti > Region

SKANDAL TRESE REGION! Hrvati ZAPRETILI: Vratite nam Jadran koji ste nam UKRALI ili dolazimo u Crnu Goru

Crnogorski ministar odbio je zahtev da hrvatski zvaničnici posete taj brod u Tivtu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/01/2024 > 11:44

podeli vest:

SKANDAL TRESE REGION! Hrvati ZAPRETILI: Vratite nam Jadran koji ste nam UKRALI ili dolazimo u Crnu Goru
Foto: K1info/Freepik/Shutterstock


Nakon što je Hrvatska ponovo aktuelizovala spor sa Crnom Gorom oko školskog broda Jadran i nakon što je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović odbio zahtev da hrvatski zvaničnici posete taj brod u Tivtu, novonastalu situaciju nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić ocenio je kao skandal sa dosta faulova sa više strana.

- Prvi problem je protokolarnog karaktera, kako je zakazana poseta, sa kojim planiranim sadržajem, kojim mestom održavanja i na osnovu kojih kriterijuma, ne u Glavnom gradu, što je opšta praksa, itd. Da li je sve išlo bez toga, sa početnim improvizacijama... pa su zatim počela i ‘iznenađenja’, ljutnje, izjave, napetosti... sve do neozbiljnosti u porukama - kaže Lekić povodom otkazivanje sastanka između hrvatskog i crnogorskog ministra odbrane u subotu u Tivtu.

Krapović je, naime, trebalo da se sastane sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem u Tivtu, u okviru obeležavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Međutim, Anušić je otkazao sastanak, zbog kako je objasnio, Krapovićevih stavova o spomen-ploči u Morinju i brodu Jadran.

Anušić je u subotu na društvenim mrežama objavio da nema smisla razgovarati sa Krapovićem zbog njegovih stavova koje je proteklih dana izneo u medijima, a koji “ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Hrvatske i istorijskih činjenica”.

Međutim, podgoričke Vijesti iz vojnih i diplomatskih izvora saznaju da je Krapović odbio zahtev da hrvatski zvaničnici na čelu sa vicepremijerom i ministrom odbrane Anušićem posete školski brod Jadran tokom boravka u Crnoj Gori. Pored Krapovićevih stavova o spomen-ploči u Morinju i Jadranu, to bi mogao da bude još jedan od razloga za ljutnju Anušića i otkazivanje sastanka sa Krapovićem koji je zakazan na zahtev hrvatske strane, tvrde sagovornici Vijesti.

Foto: Shutterstock

 

Jedan od diplomatskih izvora, piše list, tvrdi da uskraćivanje posete Jadranu nije mogao biti razlog za otkazivanje sastanka, koji je dogovoren i definitivno zakazan početkom sedmice, a otkazan u petak ujutro, nakon intervjua Krapovića za TV Vijesti. Krapović je u četvrtak u emisiji “Načisto” rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod Jadran i da nisu spremni da pregovaraju o vlasništvu.

U vezi sa spomen-pločom u bivšem vojnom logoru Morinj, Krapović je rekao da je postavljena na pogrešan način, da natpis ne odgovara činjenicama i da treba da bude zamenjena drugom, sa adekvatnim tekstom. Krapović je juče Vijestima rekao da je stav Crne Gore da je brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore, istakavši da se to neće menjati.

- Kao ministar odbrane, moja odgovornost je da čuvam ovaj simbol našeg ponosa i istorijskog nasleđa, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva. Dijalog i razmena mišljenja sa našim susedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda Jadran - naveo je Krapović.

Dodao je da je kao ministar odbrane, prihvatio razgovor na te teme, ali ne i pregovore jer prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da Jadran ne bude crnogorski, što, kako kaže, on neće prihvatiti.

- To je stvar principa i nacionalnog ponosa. Želim da naglasim da sam svestan složenosti odnosa unutar našeg regiona, kao i osetljivosti pitanja koja se tiču nacionalnog ponosa i nasleđa. Jadran je više od broda - on je živi podsetnik na našu istoriju i tradiciju, simbol naše povezanosti s morem i naše nezavisnosti - kazao je Krapović.

S druge strane, podsećaju Vijesti, Anušić je nakon nedavnog imenovanja simbolično pokazao da će mu spor sa Crnom Gorom oko vlasništva nad brodom Jadran biti jedan od prioriteta. Hrvatska strana tvrdi da nije bilo ratova 90-ih, Jadran ne bi ostao u Tivtu, gde je u oktobru 1990. dovezen na remont, već bi bio u hrvatskim lukama. Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da brod Jadran smatraju otuđenom imovinom i traže da se vrati u matičnu luku Split.

On nije isključio mogućnost ukjlučivanja međunarodnog suda u slučaju da se ovaj problem ne može rešiti bilateralno i dogovorom. Crna Gora se poziva na Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ kojeg je potpisala tadašnja SR Jugoslavija (zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i BiH), 29. juna 2001. u Beču, a međunarodno-pravni kontinuitet SRJ je nakon referenduma i izglasavanja nezavisnosti Crne Gore u maju 2006. nasledila Srbija.

Crna Gora i Srbija su međusobno već rešile pitanje Jadrana sporazumom koji su 2006. potpisali tadašnji predsednici Boris Tadić i Filip Vujanović, prema kojem je brod ostao Crnoj Gori. Nekoliko pripadnika Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) prisustvovalo je prošle sedmice izložbi o školskom brodu Jadran u Splitu, a snimljena je i video-poruka za Crnu Goru.

- Vratite nam naš školski brod Jadran koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru - poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali, preno je hrvatski portal Dnevno. Inače, HOS-ovci su poznati da u svom grbu imaju ustaški poklič "za dom spremni".

Ostavite komentar