Vesti > Region

Orban BLOKIRAO 50 MILIJARDI EVRA pomoći Ukrajini! Udarili VETO odmah nakon DOGOVORA o pregovorima za članstvo u EU

Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su čelnici EU odlučili da otvore pregovore o članstvu

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

15/12/2023 > 09:08

podeli vest:

Orban BLOKIRAO 50 MILIJARDI EVRA pomoći Ukrajini! Udarili VETO odmah nakon DOGOVORA o pregovorima za članstvo u EU
Foto: Tanjug printscreen


Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU za Ukrajinu, i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

- Sažetak noćne smene: veto na dodatni novac Ukrajini - rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora kasno sinoć u Brukselesu.

Čelnici EU rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sledeće godine. Ukrajina mnogo zavisi od finansiranja iz EU i SAD-a dok nastavlja borbu protiv Rusije. Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su čelnici EU odlučili da otvore pregovore o članstvu.

Foto: Tanjug/AP Photo

 
Mađarska održava bliske veze sa Rusijom

Mađarska, koja održava bliske veze s Rusijom, dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez. Orban je na trenutak napustio pregovaračku sobu, što su dužnosnici opisali kao "unapred dogovoreno" i "konstruktivno", dok je ostalih 26 čelnika nastavilo sa glasanjem.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak finansijske potpore Kijevu deo zakonodavnog predloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU. Evropska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sastavima, a trenutno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. godine.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. finansijsku potporu od 50 milijardi evra, od čega bi 33 milijarde evra bile izdane kao pozajmice, a 17 miliona kao bespovratna sredstva.

Foto: K1info/Tanjug/AP Photo/Freepik

 
Ukrajina očajnički traži i američku pomoć

Ukrajina takođe očajnički traži odobrenje američkog paketa pomoći, vrednog 61 milijardu dolara - ali ta se odluka takođe odgađa zbog velikih neslaganja između demokratskih i republičkih zastupnika.

Ukrajinska ofanziva protiv ruskih okupacionih snaga zaustavljena je početkom zime, a postoje strahovi da bi Rusi mogli brojčano da nadmaše Ukrajinu na bojnom polju.

"U smrtnoj smo opasnosti bez pomoći Zapada"

Prošle nedelje supruga predsednika Zelenskog, Olena, upozorila je u intervjuu za BBC da će Ukrajinci biti u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave da pružaju finansijsku potporu.

Ukrajina i susedna Moldavija podnele su zahtev za pridruživanje EU nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. godine. Obe su dobile status kandidata, dok je Gruzija tada zaobiđena.

Zelenski je bio oduševljen objavom EU o članstvu.

- Ovo je pobeda za Ukrajinu. Pobeda za celu Evropu. Pobeda koja motiviše, nadahnjuje i jača - napisao je on tada.

 

Ostavite komentar