Vesti > Svet

Orban i Zelenski RAZGOVARALI u Argentini o ČLANSTVU Ukrajine u EU

Lideri Evropske unije će na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra odlučivati o početku pregovaračkog procesa za pristupanje Kijeva blok

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2023 > 10:18

podeli vest:

Orban i Zelenski RAZGOVARALI u Argentini o ČLANSTVU Ukrajine u EU
Foto: Tanjug/AP Photo


Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su između 10 i 15 minuta i tom prilikom Orban mu je poručio da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u zajednicu, saopštio je Orbanov pres-sekretar Bertalan Havasi.

- Dvojica lidera su u nedelju razgovarala 10 do 15 minuta na marginama inauguracije predsednika Argentine - citirala je agencija reči predstavnika ukrajinske delegacije, prenosi RIA pozivajući se na Blumberg.

Ranije je šef kabineta ukrajinskog lidera, Andrij Ermak u razgovoru sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom predložio održavanje sastanka dva lidera, ali je on takav susret odbio rekavši da tako nešto nije moguće bez prethodne pripreme, ali i da do njega može doći samo ukoliko postoji šansa za konkretne pozitivne rezultate.

Budimpešta je ranije predložila da se pitanje početka pregovora o članstvu Ukrajine u EU uopšte ne stavlja na dnevni red samita lidera bloka u decembru, jer je unapred jasno da neće biti dogovora među zemljama članicama.

Lideri Evropske unije će na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra odlučivati o početku pregovaračkog procesa za pristupanje Kijeva bloku, ali i o odobrenju nove finansijske pomoće Ukrajini i definisanju dvanaestog paketa sankcija protiv Rusije.

 

Ostavite komentar