Vesti > Region

Hoće li biti "TREĆA SREĆA" ili PROMENA USTAVA zbog SRPSKOG jezika? Danas počinje POPIS STANOVNIŠTVA u Crnoj Gori

Nakon dva odlaganja i najave bojkota, danas počinje popis u Crnoj Gori

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

03/12/2023 > 10:00

podeli vest:

Hoće li biti "TREĆA SREĆA" ili PROMENA USTAVA zbog SRPSKOG jezika? Danas počinje POPIS STANOVNIŠTVA u Crnoj Gori
Foto: Pixabay.com


Danas počinje popis stanovništva u Crnoj Gori i to nakon dva odlaganja, a trećeg postignutog dogovora sa opozicijom. Kako su rekli bojkot o kome su brujale komšije sprečen je.

Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

- Inkluzivni pristup je omogućio da kontrola ovog puta bude veća i od popisa koji je sproveden 2003. i 2011. godine, pa je pitanje bojkota sprečeno, čime je obezbeđena uspešnost realizacije statističkog pitanja, koje je opterećivalo naše društvo - saopšteno je sinoć iz PES-a.

Istoričar Bogdan Živković rekao je za RTS da je ovaj popis deo šireg procesa menjanja identiteta u Crnoj Gori. Ako na ovom popisu dođe do toga da se konstatuje da većina u Crnoj Gori govori srpskim jezikom - onda se postavlja legitimno i pitanje promena Ustava Crne Gore

Foto: Freepik.com

 

Prema rečima Živkovića, ovaj popis je deo šireg procesa menjanja identiteta u Crnoj Gori.

Fokus na pitanju jezika

- Što se tiče srpskog političkog korpusa u Crnoj Gori, mi vidimo da tu je možda veći fokus u ovom popisnom ciklusu bio po pitanju jezika. Jer je pitanje jezika bila najveća diskriminacija. Dakle, 2003. godine je čak 63 odsto stanovništva u Crnoj Gori reklo da govori srpskim jezikom. Iako je većina u nacionalnom smislu bila crnogorska, svi su govorili, ogromna većina - da govori srpskim jezikom - podvukao je Živković.

Kako kaže, taj procenat je padao, a to je između ostalog bilo i zbog toga što je u Ustavu Crne Gore 2006. upisano da je crnogorski zvanični jezik, a srpski jezik - jezik u zvaničnoj upotrebi.

- Ako sada na ovom popisu dođe do nekog rasta izjašnjavanja ljudi koji govore srpskim jezikom, ako dođe do neke većine, do toga da se konstatuje da većina u Crnoj Gori govori srpskim jezikom, onda se postavlja legitimno i pitanje promena Ustava Crne Gore i po tom pitanju, dakle, i nekog osnaženja srpskog identiteta. Tako da mislim da je to glavna borba, ali svakako da će se očekivati neki makar blagi rast i toga koliko se ljudi izjašnjavaju kao Srbi i po nacionalnom pogledu - zaključio je Živković.

Ukoliko i na ovom popisu statistika bude slična, odnosno da se većina izjasni da im je maternji srpski jezik, onda bi bilo legitinmno da se postavi pitanje promena Ustava Crne Gore i osnaženja srpskog identiteta.

- Pozivamo sve građane da učestvuju u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine jer - Svi smo važni - poručuju iz Monstata.

Propisano je da se od građana prikupe podaci o: imenu i prezimenu; polu; datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broj; mestu i državi rođenja; mestu stalnog stanovanja majke u vreme kada je lice rođeno; boravku lica u drugoj državi; datumu (godina i mesec) odlaska u drugu državu i nazivu države; nameravanoj dužini boravka u drugoj državi; mestu iz kojeg se lice doselilo; godini i mesecu doseljenja; razlozima odsutnosti lica iz Crne Gore; državi iz koje se lice doselilo; godini, mesecu i razlozima poslednjeg doseljenja, odnosno povratka u Crnu Goru; nameravanoj dužini boravka u Crnoj Gori.

Planirano je da popis traje 15 dana, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana.

 

Ostavite komentar