Vesti > Region

OPET SRBI KRIVI? U SUSRET POPISU DRAMA U CG NE JENJAVA! Zašto se CRNOGORCI toliko "PLAŠE" POPISA?

Novo političko pitanje vlada u Crnoj Gori - da li ste više Crnogorac ili Srbin?

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

26/11/2023 > 12:11

podeli vest:

OPET SRBI KRIVI? U SUSRET POPISU DRAMA U CG NE JENJAVA! Zašto se CRNOGORCI toliko "PLAŠE" POPISA?
Foto: Pixabay.com


Kako je vlast u Crnoj Gori potvrdila, sve je spremno za popis stanovništva, i on će početi 30. novembra. A da li je baš sve "spremno" i ako jeste, zbog čega se onda vodi velika polemika oko etničke pripadnosti duž primorja?

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da se ove godine pitanje popisa stanovništva u Crnoj Gori politizovalo, iako ga treba prepustiti statističarima. ​Međutim, dodao je i da se ovim pitanjem bave "politički dinosaurusi" koji iskorišćavaju pitanje identiteta Crnogoraca.

Iako je većini delovalo kao šok kada su SAD i Velika Britanija predložile da se etničko pitanje stanovništva potpuno isključi iz popisa, jer kako kažu, u pitanju je bespotrebna polarizacija, predsednik Crne Gore ovo je nazvao sasvim legitimnim predlogom.

- Ključno je da stvorimo sistem u kome svi, bez obzira na identitet, imaju iste mogućnosti. U demokratiji, a Crna Gora je sada jedna od njih, ljudima treba omogućiti da odgovore na sva pitanja na koja žele da odgovore - rekao je Milatović.

Međutim, šta je sa onim delom stanovnika Crne Gore koji ne žele da odgovore na pitanje pripadnosti, da li su u obavezi zakonom da se izjasne, ili mogu da se pozovu na prethodnu izjavu predsednika da "odgovore na sva pitanja koja žele da odgovore"? Na ovo pitanje, Milatović sužava svoje prethodno izlaganje: 

- Odgovoriti šta i kako želite je jedna stvar, a druga stvar je ako uopšte ne želite da učestvujete. Za ljude koji uopšte ne žele da učestvuju, zakon predviđa kazne. Učešće je ključno - izjavio je.

Da Crnogorci vole Beograd od živog noćnog života, pa sve do studiranja na našim Univerzitetima, opšte je poznato. Takođe, teško da ćete u bilo kom delu dana ili noći prošetati srpskom prestonicom, a da ne sretnete baš ni jednog Crnogorca. Međutim, predsednik Crne Gore, ne misli tako, šta više, tamošnja politika je od Srbije, kao domaćina, pretvorila ovaj gest u to da Srbija pokušava da utiče na popis stanovništva Crne Gore. 

Na tvrdnju da Srbija pokušava da utiče na popis i da postoji predlog da se Crnogorcima omogući besplatno studiranje u Srbiji samo ako su se na popisu u Crnoj Gori izjasnili kao Srbi, Milatović tvrdi da nije novina i da neki već koriste evidenciju popisa iz 2011. godine kako bi bili oslobođeni plaćanja školarine u Srbiji, prenosi CDM.

- Osim toga, niko ne mora da studira u Srbiji. Crnogorci mogu da studiraju bilo gde u svetu, baš kao što sam i ja - kazao je Milatović.

Podsetimo, Milanović se i sam izjašnjava kao Crnogorac, kao što je to učinio i na popisu iz 2011. godine.

Foto: Freepik.com

 
Zašto se u Crnoj Gori ljute na pitanje popisa?

Kako pojedini smatraju, popis stanovništva u Crnoj Gori je bez namere da bude fer i profesionalan. 

- Pred svetom će tim sporazumom biti stvoreni uslovi za popis, a u stvarnom životu će raditi balkanske podvale i prevare. Kao da se toga nismo nagledali u protekle tri godine - navodi se u apelu NVO Montenegro International.

Okrivljuju Srbiji za sve manje Crnogoraca u Crnoj Gori

U NVO smatraju da je na prošlom popisu iz 2011. godine data potpuno pogrešna sliku o nacionalnoj zastupljenosti u Crnoj Gori, a da će se ta greška ponoviti i ove godine. Kao kardinalnu grešku navode da je Srbija "krivac" što su se na prošlom popisu brojali svi koji su se zatekli u Crnoj Gori, bez obzira da li su državljani Crne Gore ili ne.

Iako je mnogo Crnogoraca koji su se iselili i žive u inostranstvu, oni smatraju da je ovakvo rešavanje pitanja popisa - srpski način da se destabilizuje država. 

Pored toga, napali su i same organizatore popisa stanovništva MONSTAT, pa su i njih povezali da rade sa Srbijom protiv Crne Gore. 

Pojedini su otišli toliko daleko da su najavili i prosteste i bojkot najavljenog popisa. Kako tvrde, na taj način će obesmisliti neprijateljske namere prema Crnoj Gori. Jedino što nisu naveli jeste da bi se tim bojkotom, takođe, obesmislila i poenta vrha Crne Gore kako bi se generalno uradio popis stanovništva. Da li će sami sebi uskočiti u stomak kako bi "izbegli osuđivanje Crne Gore zbog sve manje Crnogoraca", ostaje da vidimo.

Kako je to izgledalo 2011. godine?

Crnogorski Zavod za statistiku – Monstat objavio je rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, koji je bio sproveden od 1. do 15. aprila. Ovaj popis se odnosio na nacionalnu pripadnost, veroispovest i maternji jezik, što je u periodu uoči popisa bio predmet brojnih spekulacija i razlog za "politička prepucavanja", pa čak i kampanju koja je ličila na predizbornu. 

Prema konačnim rezultatima popisa iz 2011. godine, Crna Gora ima ukupno 620 hiljada stanovnika. Najviše ima Crnogoraca - 45 procenata, dok je Srba 29 odsto. Odnosno, tada je, u odnosu na popis iz 2003. godine, bilo čak dva odsto više građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a preko tri odsto manje onih koji se deklarišu kao Srbi.

Međutim, iako je više Crnogoraca, kako kaže statistika, vrlo je moguće da im je pitanje maternjeg jezika posebno zasmetalo.

Foto: Freepik.com

 

Nešto manje od 43 posto građana Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a crnogorskim manje od 37 posto. Iako ove brojke izgledaju znatno više na strani srpskog maternjeg jezika, 2003. godine je ta situacija izgledala za čak 20 procenata više na "srpskoj strani" jezika. I pored trenda opadanja, srpskim jezikom, još uvek govori šest odsto više građana.

Kome ovo i zbog čega najviše smeta, teško je reći. Nekome smeta što je sve manje Crnogoraca u Crnoj Gori, dok drugi navode da je "sramno" što je veliki broj Srba u Crnoj Gori, međutim, zbog čega svi ćute o broju Rusa, kojih je čak preko 10 odsto ukupne populacije, Nemaca kojih je sve više, kao i ostalih koji se naseljavaju? Ako se o tome ćuti, znači li to da im ovakvi migranti odgovaraju - i ko proverava kako se oni upisuju na popis stanovništva?

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno priedlogom Zakona o izmenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru. 

Ostavite komentar