Vesti > Region

U REGIONU NEVREME, U SRBIJI JOŠ HLADNIJE! Arktički hladni front stiže na Balkan

I hrvatski meteorolozi su izdali crveno upozorenje za Velebitski kanal i Srednju Dalmaciju zbog olujnog vetra

Izvor: K1info/blic.rs

25/11/2023 > 12:01

podeli vest:

U REGIONU NEVREME, U SRBIJI JOŠ HLADNIJE! Arktički hladni front stiže na Balkan
Foto: Pexels.com


Meteorolozi  u Hrvatskoj su izdali crveno upozorenje, za Velebitski kanal i Srednju Dalmaciju zbog jake i vrlo jake, mestimično moguće i olujne bure, naročito popodne i tokom večeri na jugu područja. Najjači udari vetra očekuju se 35-70 čvorova (65-130 km/h).

"Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovija vremenska obaveštenja. Savetujemo javnost da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju", ističe se u saopštenju.

Za ostatak Dalmacije i za Istru izdato je narandžasto upozorenje, kao i za Riječku regiju, zbog vetra tramontane i jake bure.

Nakon neuobičajeno toplog vremena tokom poslednjih nedelja, u narednom periodu doći će do značajne promene vremenskog obrasca, piše "Severe weather".

Predviđa se da će taj obrazac dovesti do velike hladnoće na Arktiku ka istočnoj i centralnoj Evropi do nedelje, šireći se, početkom sledeće nedelje dalje na jug preko Balkanskog poluostrva.

Zimska oluja u Grčkoj tokom vikenda

Snažna zimska oluja zahvatiće Grčku posle čega će ojačati i formirati se u veliku mećavu u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Meteorolozi prognoziraju da će se takvo vreme biti tokom ovog vikenda. Predviđa se da će deo snega zahvatiti oblasti od Sofije preko Bukurešta do Odese i Kijeva u Ukrajini. Sa oko 50 centimetara intenzivnih snežnih padavina u kombinaciji sa jakim vetrovima.

Dok će temperature na zapadu ostati blizu normalne, arktički hladni front ojačaće do nedelje i ponedeljka širom istočne Evrope, posebno na Balkanskom poluostrvu. Zbog tog arktičkog fronta, danas će se iznad Grčke i Jonskog mora formirati zimska oluja.

Ostavite komentar