Vesti > Region

I u Crnoj Gori akcija SNIŽENIH CENA: Od ponedeljka POTROŠAČKA korpa jeftinija 30%, ZAMRZAVA se cena GORIVA

Akcija je, kazao je Đurović, bazirana na tome što su se distributeri i trgovci odrekli marži

Izvor: K1info/Tanjug

28/09/2023 > 17:29

podeli vest:

I u Crnoj Gori akcija SNIŽENIH CENA: Od ponedeljka POTROŠAČKA korpa jeftinija 30%, ZAMRZAVA se cena GORIVA
Foto: Tanjug/AP


Crnogorski  ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je danas da će od 2. oktobra biti snižene cene za preko 150 artikala u novom krugu akcije “Stop inflaciji”, a akcija će trajati do kraja godine.

- U ovoj akciji biće, što se velikih trgovačkih lanaca tiče, minimalno 100 artikala iz raznoraznih robnih grupa, tako da će biti pokriveno sve što je potrebno potrošačima. Što se tiče malih prodavnica, one mogu da se kreću do 50 artikala. Imamo trgovačke lance koji su sa 150 artikala se pridružili akciji. Nagoveštaj je da će oni da proširuju bazu proizvoda, tako da ćemo doći do 200 ili više artikala - kazao je Đurović.

Akcija je, kazao je, bazirana na tome što su se distributeri i trgovci odrekli marži.

Cene u ovom nivou su važeće do kraja godine i mogu biti niže, ali ne mogu biti više.

On je saopštio da će na primer mleko 'Kravica' koje je bilo 1,49 evra, sada koštati 0,99 evra, jogurt 'Kravica' sa 2,8 procenata masti koštaće 1,19 evra. začini će sa 1,39 pojeftiniti na 0,89 evra, a 'Grand kafa' sa 1,09 na 0,85 evra. Juneći but bez kostiju pojeftiniće sa 10,49 na 7,99 evra,  hamburška slanina sa 7,99 na 5,49 evra, a pileća prsa u omotu sa 8,65 na 6,49 evra…

Ministar je precizirao da je analiza pokazala da će, na primer, korpa sa 148 proizvoda koji danas koštaju 454 evra, od ponedeljka moći da se kupe za 322 evra, što je popust od 29 odsto, a ušteda za potrošače 132 evra samo po jednoj potrošačkoj korpi.

Cena goriva će stagnirati

Damjanović je, kako prenosi podgorički portal CdM, rekao da cene goriva više neće rasti, jer će Vlada smanjiti akcize na gorivo.

- Odluka će biti u pravcu da ukoliko se nastavi trend rasta, sledeći obračunski period je 10.oktobar, za to eventualno povećanje cena goriva toliko ćemo smanjiti procenat akciza i sve tako ukoliko bude potrebe do onog maksimuma koji je zakonski dat. To faktički znači da će cene goriva biti zamrznute na ovom nivou. Kada govorimo o ceni dizela, podsetiću da je ovo nivo cene koji smo imali u oktobru ili novembru prošle godine kada smo imali već četiri ili pet smanjenja cene goriva - kazao je Damjanović.

Ako bude povećaja cene struje u nekom većem nivou nego što bi bila minimalna korekcija, Damjanović poručuje da će ići sa politikom subvencionisanja potrošača iz najranjivijih grupa.

Inače, u Crnoj Gori su od utorka skuplje sve vrste goriva. To je dvanaesto poskupljenje goriva u ovoj godini. Litar evrodizela skuplji je sedam centi i košta 1,65 evra, litar BMB 98 košta 1,73 evra, BMB 95 1,69 evra, dok je cena lož ulja 1,61 evro.



 

Ostavite komentar