Vesti > Region

UREDNICA Libertasa VRATILA NAGRADE koje je dobila na KONKURSU EU

Uvereni smo da će vraćanje nagrade biti još jedan korak ka većoj slobodi i samopoštovanju novinara u Crnoj Gori, rekla je ona

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2023 > 15:35

podeli vest:

UREDNICA Libertasa VRATILA NAGRADE koje je dobila na KONKURSU EU
Foto: Evropska unija


Glavna i odgovorna urednica podgoričkog portala Libertas, Olivera Lakić, vratila je danas dve druge nagrade, koje su joj dodeljene na konkursu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijale priča o visokoj korupciji u crnogorskom pravosudnom sistemu i kriminalu i korupciji u strukturama crnogorske policije.

Lakić je o tome danas pisanim putem obavestila EU Awards tim Thomson Media.

Ona je u pismu navela da, nakon što su u Libertasu s pažnjom pročitali prvonagrađeni tekst, povlači svoju kandidaturu za regionalnu nagradu, kao i da vraća dva uokvirena sertifikata koja su joj na jučerašnjoj ceremoniji dodeljena.

Lakić je odbila da primi i novčanu nagradu i zamolila EU Awards tim Thomson Media da snimak o kratkom razgovoru sa njom ne koriste, kao ni njene fotografije i sve što se tiče redakcije Libertas Pres s.

- Shvatili smo da nagrada koju ste mi juče dodelili može samo da naškodi dignitetu, integritetu i statusu koji naša redakcija uživa u društvu - navela je Lakić.

Ona smatra da nema potrebe da detaljno objašnjava stav koji imaju u Libertasu o jučerašnjoj događaju, kao ni o konkursu koji, kako je rekla, očigledno nisu dobro razumeli.

- A posebno vaše rangiranje i ocene istraživačkih priča koje su nama, u najmanju ruku, čudne, neprihvatljive i može se slobodno reći veoma uvredljive - dodala je Lakić.

Ona je kazala da su u Libertasu veoma ozbiljno pristupili celom procesu i samoj ceremoniji “koja je, takođe, bila veoma neobična imajući u vidu ko su bili prisutni, kao i upadljivo odsustvo najviših predstavnika DEU u Podgorici”.

- S obzirom na jučerašnje vrlo negativno iskustvo koristim priliku da vas zamolim da ubuduće, Libertas Pres su ne šaljete pozive za konkurse bilo koje vrste i da nas uklonite sa vaše mailing liste - navela je Lakić.

Lakić je ponovila da ne želi da se u bilo kom javnom nastupu koriste njeno i ime redakcije na čijem je čelu.

- Uvereni smo, nakon dovoljno konsultacija koje smo juče imali sa kolegama iz drugih redakcija i civilnog sektora, da će vraćanje nagrade biti još jedan korak ka većoj slobodi i samopoštovanju novinara u Crnoj Gori - zaključila je Lakić, preneli su podgorički mediji.

Ostavite komentar