Vesti > Region

Crna Gora PETA u EVROPI po Indeksu ORGANIZOVANOG kriminala: Evo šta još donosi IZVEŠTAJ koji je baš OCRNIO tu DRŽAVU

Oko 83 odsto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala, navodi GI-TOC

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2023 > 17:13

podeli vest:

Crna Gora PETA u EVROPI po Indeksu ORGANIZOVANOG kriminala: Evo šta još donosi IZVEŠTAJ koji je baš OCRNIO tu DRŽAVU
Foto: Mup Srbije


Crna Gora je peta u Evropi i 54. od 193 države u svetu po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za ovu godinu, koji je danas predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Kako prenosi portal RTCG, globalni indeks za ovu godinu otkriva kontinuirani porast organizovanog kriminala na globalnom nivou, pri čemu 83 odsto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala. Ako se posmatraju 17 država centralne i istočne Evrope, po ovom indeksu, Crna Gora je na četvrtom mestu.

"Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi 'Škaljar' i 'Kavač' su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su spovela značajne akte nasilja koje se preliva preko granica u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kaznu u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost labavih kriminalnih mreža raste. Porast tokova kokaina u Luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe koje potiču iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu. Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa grupama u stilu mafije i trgovinom kokainom i imaju veze sa korumpiranim lokalnim političarima i organima za sprovođenje zakona", piše u izveštaju.

Kako se ističe, otkako je manjinska vlada zbačena izglasavanjem nepoverenja u avgustu 2022. godine, zemlja je gurnuta dalje u duboku političku nestabilnost.

"Nova većina u parlamentu, koja je bila duboko fragmentisana i polarizovana, nije uspela da izabere novu vladu, što je dovelo do ćorsokaka. Uprkos kontinuiranim političkim krizama, privremena vlada je uložila napore u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u borbi protiv trgovine kokainom i šverca cigareta. Međutim, tenzije i nepoverenje unutar vladajuće koalicije i nedostatak konstruktivnog učešća svih političkih partija na plenarnim sednicama doveli su do kašnjenja i neefikasnosti u poboljšanju ključnih zakona. Parlament takođe tek treba da pokaže u praksi svoju posvećenost crnogorskoj reformskoj agendi EU i da poboljša svoju koordinaciju sa vladom u pogledu zakonodavnih inicijativ", navodi se u izveštaju. 

Navodi se da su korupcija i kronizam i dalje rasprostranjeni u Crnoj Gori, a napori vlasti da reše problem, uključujući hapšenja dvoje visokih sudija u aprilu i maju 2022. godine, delom podstaknuti zahtevima za pristupanje EU, nisu dali značajne rezultate.

"Agencija za sprečavanje korupcije nema dovoljno osoblja i treba da poboljša svoj bilans u borbi protiv korupcije. Takođe postoji potreba za revizijom zakonskog okvira koji reguliše prevenciju korupcije. Međutim, politička nestabilnost je u potpunosti zaustavila antikorupcijske reforme u zakonodavstvu i praktičnu primenu. Celokupna organizacija državne uprave ne obezbeđuje efikasne linije odgovornosti u mnogim oblastima. Iako je parlament poboljšao transparentnost u svom radu, vladajuća većina često zaobilazi javne konsultacije i koristi brze procedure za donošenje zakona", navedeno je u izveštaju GI-TOC.

Konstatovano je, između ostalog, da nedostaje saradnja između državnog tužilaštva i drugih državnih aktera, posebno sa Agencijom za nacionalnu bezbednost.

Dodaju da su napori uloženi da se sprovođenje zakona učini efikasnim doveli do povećanja broja slučajeva organizovanog kriminala koji su istraženi i procesuirani u zemlji. 

"Međutim, kapacitet za rešavanje krijumčarenja duvana i pranja novca još nije na željenom nivou", piše u izveštaju GI-TOC.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) je mreža profesionalaca koji rade na prvim linijama borbe protiv ilegalne ekonomije i kriminala.
 

Ostavite komentar