Vesti > Region

Milatović DONEO ODLUKU: Mandatar je MILOJKO SPAJIĆ

Njega su podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanika u parlamentu

Izvor: K1info/Tanjug

10/08/2023 > 12:21

podeli vest:

Milatović DONEO ODLUKU: Mandatar je MILOJKO SPAJIĆ
Foto: ATA Images


Crnogorski predsednik Jakov Milatović predložio je danas Skupštini Crne Gore lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića za mandatara nove, 44. Vlade Crne Gore.

Milatović je na konferenciji za novinare u Rezidenciji na Cetinju rekao da je od svih političkih subjekata tokom konsultacija tražio da se eksplicitno izjasne da li podržavaju nekog kandidata za mandatara nove vlade i iskristalisao se, kazao je, da je to Spajić.

- Njega su podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanika u parlamentu Crne Gore, i to PES, Demokrate Crne Gore, Bošnjačka stranka, Socijalištička narodna partija, Albanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca, koja je nastupila u okviru Albanskog foruma, zatim Forca i Hrvatska građanska inicijativa - rekao je Milatović.

Pojasnio je da je određeni broj političkih subjekata iz koalicije Za budućnost Crne Gore iskazao spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi.

- Svi smo svesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredeliti budućnost Crne Gore. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka - istakao je Milatović.

Od Spajića i svih aktera koji budu učestvovali u pregovorima o budućoj vladi očekuje, kazao je, odgovornost i ekspeditivnost.

- Potrebna nam je stabilna politička vlast. Ako Spajić ne bude mogao da sastavi vladu, on može da vrati mandat. Zakonom je predviđeno da se obavi nova runda konsultacija i da onda dam mandat nekom drugom - rekao je Milatović.

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

 

Rekao je da je tokom procesa konsultacija sa svim parlamentarnim strankama konstatovano da postoji konsenzus po pitanju unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Jačanje kredibilnosti NATO članstva nalazi se u vrhu prioriteta, a niko od učesnika razgovora ne dovodi u pitanje članstvo u NATO-u. Na razgovorima je ukazano i na sprovođenje izborne reforme, usvajnje zakona o Skupštini i Vladi, potreba formiranja poreske policije, kompletiranje ambasadorske strukture - rekao je Milatović.

Šef crnogorske države je rekao da su po pitanju strukture i broja ministarstava, stavovi političkih subjekata podeljeni, ali da su se svi složili da je Crnoj Gori potrebna politička i stabilna vlada.

- Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija. Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade - rekao je Milatović.

Istakao je da predstojeći proces pregovora o formiranju vlade vidi kao inkluzivan, u kome glas bilo kog građanina neće biti unapred obezvređen. Spajiću je poželeo uspeh u, kako je kazao, nastojanjima da odgovori zadatku i sastavi stručnu i stabilnu vladu.

- S posebnom pažnjom ću pratiti pregovore, do finalizacije celokupnog procesa. Živela demokratija i živela Crna Gora - poručio je Milatović. Rok za formiranje nove Vlade CG je 90 dana.

Ostavite komentar