Vesti > Region

JASNO, glasno i POŠTENO: Srbi OČEKUJU da uđu u NOVU VLADU u Crnoj Gori

Treba da postoji široka podrška, kako se ne bi desilo da vlast bude obarana nekim spekulacijama iz inostranstva

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 23:01

podeli vest:

JASNO, glasno i POŠTENO: Srbi OČEKUJU da uđu u NOVU VLADU u Crnoj Gori
Foto: ATA Images


Jedan od lidera koalcije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić rekao je danas da očekuje da ta opcija bude deo nove Vlade Crne Gore, kao druga najjača politička opcija potencijalne vladajuće koalcije i autentični predstavnik srpskog naroda u toj državi.

On je govoreći za Tanjug izneo mišljenje kako bi na taj način bila okončana diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori.

Izrazio je i nadu, nakon aktuelnih razgovora u Podgorici između potencijalnih činilaca nove vlade, da će nova vlast biti uspostavljena u što kraćem roku.

- Želeli smo da konstatujemo da ona većina uspostavljena 30. avgusta 2020, kada je oboren režim MIla Đukanovića u parlamentu, a potom 2023. godine preuzata od strane jednog od predstavnika pobednika tih izbora iz 2020 i funkcija predsednika Crne Gore, da imamo snage da pronađemo rešenje da formiramo vladu za u naredne četiri godine i da uradimo ono što smo obećali - poručiio je Mandić.

Podsetio je da rokovi teku od jučerašnjeg dana, kada je konstituisana Skupština Crne Gore i u roku od 30 dana predsednik Jakov Milatović treba da mandat poveri licu koje može predvodi Vladu Crne Gore, nakon čega je potrebno najviše tri meseca da bi ona bila formirana.

- To su dakle neki dugi rokovi, ali mi bismo voleli da se sve to uradi što je moguće pre i zato razgovaramo ne samo o predsedniku parlamenta, nego i o budućem sastavu vlade - naglasio je predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i dodao da se u ovakvim situacijama ne može dogovarati "na parče".

Potvrdio je da je politička opcija koju zastupa, imala neke ponude za učešće u sastavu buduće vlade.

- Mi koji smo dobili dominantnu podršku srpskog naroda, a druga smo po snazi stranka iz te većine od 30. avgusta 2020. godine, želeli bismo samo da se nastavi ona dobra praksa, koju imamo i na lokalnom nivou, jer držimo vlast  zajedno u većini opština Crne Gore, da prvi po snazi, u ovom slučaju koalicija oko Pokreta za evropsku Srbiju (PES), dobije mandatara, a mi kao naredna i dvostruko jača od sledećeg na minulim izborima Demokratske Crne Gore da dobijemo mesto predsednika parlamenta i neka važna mesta u novoj vladi - rekao je Mandić.

On je naglasio da su pomenute ponude bile možda brojne, ali nisu odgovarale onom broju i značaju koji ima koalicija Za budućnost Crne Gore.

- Mi smo danas na sastanku kolegama saopštili da je važno da se uvaži ta snaga i da ono što su nam građani dali mora da se preslika i u budućoj vlasti i rukovodstvu Skupštine Crne Gore, pa iako nismo ispostavllali konkretne uslove, milsim da bi trebalo da nam pripadne manje funkcija, ali da to budu odgovrnija mesta i ono što je nesumnjivo, nama bi trebalo da pripadne mesto predsednika Skupštine CG i nekoliko važnih ministarstava - naveo je on.

Istakao je da bi u narednom periodu trebalo postići dogovor.

- Imali smo ponudu da dobijemo mesta dva potpredsednika u Vladi i potrpredsednika u Skupštini, plus nekoliko manje važnih resora i mislimo da to nije dovoljno, ali želimo da postignemo dogovor i budemo deo vlade, pa mislimo da je neohodno da ona ima podršku najmanje 49 poslanika kako bismo mogli da obezbedimo izbor novog vrhovnog državnog tužioca i nekoliko važnih funkcija poput članova sudskog i tužilačkog saveta - rekao je Mandić.

Istakao je da je važno da vlada ima široku podršku.

- Objasnili smo sagovornicima i verujemo budućim partnerima, da treba da imamo široku podršku kako se ne bi desilo da ta vlada budu obarana nekim spekulacijama iz inostranstva - zaključio je Andrija Mandić.

Ostavite komentar