Vesti > Region

Izbori u Crnoj Gori KONKURENTNI, ipak MEĐUNARODNI POSMATRAČI našli i niz ZAMERKI

U međunarodnoj posmatračkoj misiji prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori učestvovalo je 187 posmatrača iz 41 zemlje

Izvor: K1info/Tanjug

20/03/2023 > 17:26

podeli vest:

Izbori u Crnoj Gori KONKURENTNI, ipak MEĐUNARODNI POSMATRAČI našli i niz ZAMERKI
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Predsednički izbori u Crnoj Gori su bili konkurentni, sa kandidatima koji su mogli slobodno da vode kampanju i poštovali su osnovne slobode građana, navodi se danas u izveštaju međunarodnih posmatrača.

U izveštaju se ukazuje da donosioci političkih odluka moraju da preduzmu niz reformi, počevši od izbornog zakona i funkcionalnosti Ustavnog suda, koji je ključni izborni organ za konačne žalbe.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) i Evropskog parlamenta (EP), utvrdila je da iako pravni okvir čini adekvatnu osnovu za demokratske izbore, brojne praznine i nejasnoće u oblastima od izbornog zakonodavstva do finansiranja kampanje, podrivaju njegovu efikasnost i pokazuju potrebu za sveobuhvatnom reformom.

Izbori su održani u pozadini tekuće institucionalne krize i političkog ćorsokaka, što je dovelo do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora samo tri dana pre predsedničkih izbora, a nedostatak funkcionisanja Ustavnog suda uoči izbora ostavio je niz ključnih pitanja bez sudske revizije, navodi se u izveštaju delegacije PS SE.

U izveštaju se ukazuje da registracija kandidata nije bila inkluzivna i predočava da su dugotrajni nedostaci u zakonskom okviru i propisima o finansiranju kampanje ostali nerešeni.

Navodi se da je ton kampanje uoči izbora bio uglavnom neutralan, ali je primećen i zapaljiv govor i izolovani incidenti nasilja i uznemiravanja, a jedina žena kandidatkinja na predsedničkim izborima u Crnoj Gori bila je pod zaštitom policije i tokom kampanje je dobijala pretnje preko društvenih mreža.

Iako je izborna administracija efikasno vodila izborne pripreme i generalno je poštovala zakonske rokove, većina članova Državne izborne komisije, kako se navodi, glasala je po političkom principu o ključnim odlukama, uključujući podobnost kandidata, podrivajući poverenje javnosti.

Ocenjuje se da je izborna administracija bila diskriminatorna i da je prevazišla okvire zakonske procedure kada je tražila podatke o državljanstvu i prebivalištu za neke potencijalne kandidate i odbijala njihovu registracije po ovom osnovu.

Predočava se da zakonu koji propisuje najmanje dve godine stalnog boravka u Crnoj Gori pre dana izbora da bi se dozvolilo glasanje, nedostaju jasni kriterijumi, dok nedavne zakonske izmene dozvoljavaju proizvoljne odluke koje bi mogle da obesprave birače sa pravom glasa.

Iako je bilo nekih nereda oko biračkih mesta i tajnost glasanja nije uvek bila zaštićena, izborni dan je protekao mirno i procedure su uglavnom poštovane, ocenio je šef delegacije EP i ukazao da su politička polarizacija i ograničeno tržište oglašavanja učinili medije ranjivim na unutrašnje i spoljašnje uticaje kako poslovnih tako i političkih interesnih centara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Glavni kanal javnog emitera gotovo da nije izveštavao o vestima, što je biračima otežavalo utemeljen izbor, dok su privatni TV kanali pružali široku pokrivenost uoči izbora, a tri od četiri privatna kanala koje je nadgledala posmatračka misija pokazala su jasnu pristrasnost u svom izveštavanju.

U međunarodnoj posmatračkoj misiji prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori učestvovalo je 187 posmatrača iz 41 zemlje, od kojih je 149 stručnjaka ODIHR, 24 iz PS SE i 14 iz EP.

 

 


 

 

Ostavite komentar