Vesti > Region

Ko je JAKOV MILATOVIĆ, čovek koji 2. aprila može da SRUŠI MILA?

Milatović je, inače, zamenski kandidat lidera pokreta Milojka Spajića, čiju kandidaturu Državna izborna komisija nije prihvatila

Izvor: K1info/Tanjug

20/03/2023 > 10:10

podeli vest:

Ko je JAKOV MILATOVIĆ, čovek koji 2. aprila može da SRUŠI MILA?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić/AP

Jakov Milatović u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori osvojio je 29,2 odsto glasova birača, a u drugom krugu koji je zakazan za 2. april boriće se protiv Mila Đukanovića.

Kandidat Pokreta Evropa sad, najmlađe političke opcije u osnovane juna prosle godine, odmah sinoć je dobio podršku od protivkandidata iz Demokratskog fronta Andrije Mandića, lidera Demokrata Alekse Bečića i predsednika GP Ura Dritana Abazovića i drugih stranaka pobednica na parlamentarnim izborima koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta 2020. godine.

A ko je Jakov Milatović?

U vladi premijera Zdravka Krivokapića bio je ministar ekonomskog razvoja, a nakon pada te vlade zajedno sa kolegom iz vlade Milojkom Spajićem, koji je bio ministar finansija, osnovao je Pokret Evropa sad.

Ovaj pokret je na lokalnim izborima održanim oktobra prošle godine odneo najviše glasova u Podgorici, a Milatović je bio viđen kao gradonačelnik glavnog grada.

Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore kao student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja, kao stipendista američke vlade proveo je jednu godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade. Radio je u bankarskom sektoru, u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u podgoričkoj Kancelariji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Rođen je 1986. godine u Podgorici.

 

 

 

Ostavite komentar