Vesti > Region

Đukanović siguran u POBEDU u drugom krugu PREDSEDNIČKIH izbora: Milatović kaže da Mila šalje u političku PENZIJU

Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 64,06 odsto građana upisanih u birački spisak

Izvor: K1info/Tanjug

19/03/2023 > 21:05

podeli vest:

Đukanović siguran u POBEDU u drugom krugu PREDSEDNIČKIH izbora: Milatović kaže da Mila šalje u političku PENZIJU
Foto: Tanjug/Zoran Žestić/ilustracija


U drugi krug predsedničkih izbora, prema procenama CDT i CeMI-ja, idu kandidat DPS Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Prema prvim preliminarnim procenama na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka CDT, kandidat DPS Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, kandidat PES Jakov Milatović 28,9 odsto, a kandidat DF Andrija Mandić 19 odsto glasova.

Prema preliminarnih procena CeMI-ja na osnovu 99,2 odsto obrađenih glasačkih listića kandidat DPS Milo Đukanović je osvojio 35,30 odsot glasova, kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović 29,20 odsto, a kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić 19,30 odsto glasova.

Kandidat Demokrata Aleksa Bečić osvojio je 10,90 odsto glasova, Draginja Vuksanović Stanković (SDP) 3,20 odsto glasova, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,40 odsto, a influenser Jovan Radulović 0,80 odsto glasova.

Sada je izvesno da u drugi izborni krug, koji će biti održan 2. aprila, idu Đukanović i Milatović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Iako iz DPS tvrde da je Đukanović na današnjim predsedničkim izborima osvojio ubedljivu pobedu, ipak Đukanović je osvojio značajno manje glasova u odnosu na izbore 2018. kada je imao više od 53 odsto osvojenih glasova u prvom krugu.

Analitičari ocenjuju da je ovo velika pobeda Đukanovićevih oponenata i korak ka razvlašćivanju režima koji je na vlasti duže od tri decenije.

Milatović: Poslaćemo Đukanovića u političku penziju 2. aprila

Kandidat Pokreta Evropa sad na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Jakov Milatović poručio je večeras na konferenciji za novinare da će aktuelnog predsednika Mila Đukanovića 2. aprila, u drugom krugu izbora, poslati u političku penziju.

- Obećali smo da ćemo uspjeti. I uspeli smo. Mislim da smo veceras pokazali da je Djukanovic proslost u Crnoj Gori - rekao je Milatović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Rekao je da je njegov ulazak u drugi krug predsedničkih izbora  zajednička pobeda lepše, bolje, pravednije i jednakije Crne Gore.

Dodao je da je ovo pobeda svih onih "koji su baklju slobode nosili u prethodnih 30 godina".

Đukanović apsolutno uveren u pobedu u drugom izbornom krugu

Aktuelni crnogorski predsednik i kandidat DPS Milo Đukanović apsolutno je uveren u pobedu na predsedničkim izborima u drugom izbornom krugu 2. aprila.

Iako je Đukanović na ovim izborima osvojio značajno manje glasova u odnosu na predsedničke izbore 2018., on je poručio da je pobedu u drugom krugu najavio i da je očekuje.

- Nema protivkandidata kojeg sam očekivao i priželjkivao, koji god da dođe slabiji je od mene, spreman sam da pobedim - rekao je samouvereno Đukanović.

Rekao je da ne strahuje od drugog izbornog kruga, uprkos tome što Jakova Milatovića smatraju najnezgodnijim kandidatom koji bi mogao da mu se približi, pa čak i da ga pobedi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Nema zgodnog i nezgodnog protivkandidata, videli ste u ovoj kampanji, njihova ključna poruka bila je da poraze  Mila Đukanovića, jer očigledno da imaju opsesiju da poraze mene. Ko god od njih da bude u drugom krugu, moj cilj je isti, moja strategija identična, ne prilagođavam se nijednom protivniku, već ono što je u interesu građana građanske Crne Gore - poručio je Đukanović.

Dodao je da će biti onako kako god da građani presude. Njemu je, kaže, unapred sve prihvatljivo, ali ističe da je apsoluto ubeđen da su argumenti na njegovoj strani i da može da pobedi i Milatovića.

Komentarišući činjenicu da su Milatović, Mandić i Bečić osvojili zajedno 60 odsto glasova i malu izlaznost predstavnika manjinskih naroda, Đukanović kaže da nije sklon takvom računanju.

Ako DF da podr šku Milatoviću u drugom izbornom krugu, Đukanović bi mogao da izgubi ove izbore, procene su analitičara.

Na konferenciji za novinare CeMI-ja rečeno je da im je tokom dana pristigao veliki broj prigovora o kršenju izbornih pravila, ali da nijedan nije onemogućio sprovođenje izborne volje građana.

Ipak, jedno biračko mesto u šavničkoj opštini ostalo je zatvoreno, što u CeMI-ju smatraju nedopustivim.

Prema Državnoj izbornoj komisiji glasalo 64,06 odsto birača

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je večeras da je izlaznost na predsedničkim izborima bila  64,06 odsto građana upisanih u birački spisak.

Predsednik DIK-a Nikola Mugoša je na konferenciji za novinare rekao da još nisu prikupljeni podaci sa svih biračkih mesta u Podgorici i da će rezultati izbora biti saopšteni sutra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

On je rekao da je izborni dan protekao relativno mirno i u demokratskoj atmosferi, kao i da im nisu prijavljeni veći problemi.

- Relativno miran izborni dan, koji je protekao u demokratskoj atmosferi, ukoliko izuzmemo one početne probleme koji su se ticali rada na elektronskom uređaju i njegove aktivacije, i određenih nepravilnosti koje su se rješavale u hodu - kazao je Mugoša.

Konačni rezultati, rekao je, biće saopšteni u roku od 12 sati od zatvaranja birališta.

- Krajnji zakonski rok je utorak u osam sati, ali se nadam da će to biti i ranije - dodao je Mugoša.
 

Bečić:Demokrate potvrdile da imaju čvrsto političko telo

Predsednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić čestitao je građanima Crne Gore na demokratskom izbornom danu i poručio da što se njegove stranke tiče, pokazalo se da ona ima čvrsto političko telo.

- Sačuvali smo našu snagu iako smo imali daleko jaču konkurenciju. Kolege iz Evrope sad smo mi na neki način iznedrili - naveo je Bečić u obračanju pole izbornog dana.

Bečić, koji je u prvom izbornom krugu osvojio, 10,80 odsto glasova, kazao je da je postojala "veoma prljava kampanja", odnosno da je danima narativ bio da jedinu šansu protiv Mila Đukanovića ima kandidat Demokratskog fronta ili Evrope sad.

Bečić je čestitao Jakovu Milatoviću i ulasku u drugi izborni krug.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

On je rekao i da su danas osvojeni rezultati predsedničkih kandidata dobijeni na osnovu rezultata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Bečić je rekao da je većina koja je tada pobedila večeras osvojila oko 60 odsto glasova.
 

Demokratski front će podržati Milatovića u drugom krugu

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović izjavio je večeras da taj savez ostaje pri stavu da će podržati kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića ako uđe u drugi izborni krug za predsednika Crne Gore.

U štabu Pokreta Evropa saopšteno je da Milatović ulazi u drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održani 2. aprila.

Prema prvim procenama CeMI-ja Milatović je u prednosti po osvojenim glasovima u odnosu na kandidata DF Andriju Mandića.

Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko 344.700 birača.

Po regijama izlaznost je, kako navode, na severu bila 61,5 odsto, u centralnom delu 69,4 odsto i na jugu 55,3 odsto građana.

Biračka mesta zatvorena su u 20 sati, a iz DIK su ranije saopštili da tokom izbornog procesa nisu prijavljene nepravilnosti.

 

 


 

 


 

Ostavite komentar