Vesti > Region

Kad dođete u ZAGREB, običaj je da ZAGORKU UHVATITE ZA GRUDI: Ovaj TV "savet" PODIGAO JE HRVATSKU NA NOGE

U Memorijalnom centru Marija Jurić u Zagrebu kažu da su u šoku zbog emisije "Turistički vodič" koja je emitovana na prvom programu HRT

Izvor: K1info/b92.net

04/03/2023 > 21:46

podeli vest:

Kad dođete u ZAGREB, običaj je da ZAGORKU UHVATITE ZA GRUDI: Ovaj TV "savet" PODIGAO JE HRVATSKU NA NOGE
Foto: Shutterstock


Emisija "Turistički vodič" Borisa Veličana prikazana je na Hrvatskoj televiziji, ali ono što je trebalo da bude bezbrižan i zabavan omaž Zagrebu i jednoj od njegovih najpoznatijih stanovnika - Mariji Jurić Zagorki, pretvorilo se u javni duel poznatog hrvatskog putopisca i turističkih vodiča.

Veličan, koji je inače proputovao pola sveta i snimao dokumentarne filmove, pa je sada odlučio da Hrvatsku pokaže strancima, u emisiji je izneo niz upitnih podataka, među kojima se svakako ističe da je u Zagrebu običaj da se za grudi uhvati statua Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, nakon čega će vam se želja ostvariti. Iako je to bila šala, mnogima je to bila krajnje neprikladno.

 

Odmah su reagovali iz Memorijalnog centra Marija Jurić u Zagorki.

- Zatečeni smo što se medijski prostor koji se finansira iz javnih sredstava upušta u ovakvo omalovažavanje još jedne velikanke, i to upravo u trenutku kada se tako malo posvećuje upoznavanju javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političko i umetničko nasleđu - objavio su oni. 

Dodali su i da su  u šoku zbog emisije "Turistički vodič" koja je emitovana na prvom programu HRT-a.

- Naime, za sve one koji su propustili saopštenja u medijima ili sam prenos, prva epizoda nosi naziv "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”. U njemu putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan, kaže da je javni spomenik Zagorki u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se ispunila želja prolaznika. U istom duhu, na sajtu HRT-a objavljena je i najava same epizode. Istina, navodi i da je taj "običaj" poznat samo njemu, kao kreatoru zabavne emisije koja se može pohvaliti dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva izjava nije ni najmanje zabavna - kažu u Memorijalnom centru.

Foto: ATA Images

Boris Veličan

 

Oni dodaju da je sve to  ponižavajuće.

- To je ponižavajuće za sve žene, ponižavajuće je za Zagorku, koja se celog života borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje! Tražimo uklanjanje sramnih sadržaja sa onlajn servisa nacionalne televizije i tražimo izjašnjavanje o ovom neprijatnom ekscesu u javnom prostoru - saopštili su iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka."

O emisiji se oglasio i Savez turističkih vodiča Hrvatske, koji emisiju smatraju uvredljivom za svoju profesiju.

- Posle emitovanja emisije "Turistički vodič" Borisa Veličana na HRT-u, dužni smo da se izjasnimo o istoj tački da je uvredljiva za našu profesiju i da predstavlja degradaciju i nepoštovanje svih, i domaćina i turista, i da nikada ne bi trebalo da nosi ime "Turistički vodič" - naveli su oni.

 

 

 

Ostavite komentar