Vesti > Politika

Petković odgovorio KURTIJU: Prerano je počeo da se SMEJE I LIKUJE

Realgova je i Vuk Drašković, koji je ocenio da je hitna primena Briselskog sporazuma je jedini izlaz iz sadašnje situacije

Izvor: K1info/Tanjug

18/12/2022 > 13:02

podeli vest:

Petković odgovorio KURTIJU: Prerano je počeo da se SMEJE I LIKUJE
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ne samo podsmeva Briselskom sporazumu, već da to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, uz ocenu da je Kurti "prerano počeo da se smeje i likuje".

Kako je preneo Albanijan post, Kurti je u intervjuu za nemački list "Špigl" rekao da je "smešan" zahtev Srbije o povratku dela bezbednosnih snagana KiM, na šta je Petković u saopštenju poručio da to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti, nije smešno već odgovorno, ali da Kurti ni ne zna šta ta reč znači.

- Podjednako kao što u Prištini ne znaju ni šta je UN, jer niti su i niti će odmaći dalje od hodnika ove institucije, po kojima svake godine komično tumaraju. Zato je zapravo smešno da Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju. To pitanje jednostavno nema nikakve veze sa Aljbinom Kurtijem - istakao je Petković.

Upitao je kako to da su uvek "smešni" samo oni delovi međunarodnih sporazuma i odluka koji su u korist Srbije, kao i oni sporazumi koji treba da budu sprovedeni od strane Prištine.

Petković je naglasio da međunarodno pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara.

- Kurti jednu stvar mora da nauči - snaga međunarodnog prava nije u sili, nego u njenim normama, tako da je Kurti prerano počeo da se smeje i likuje - zaključio je Petković.

Reagovao i Drašković

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da je hitna primena Briselskog sporazuma je jedini izlaz iz sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji i odnosa Beograda i Prištine.

- Nalazimo se u mračnom tunelu i ukoliko se u njemu najhitnije ne upali svetlo, a to je primena Briselskog sporazuma, pred nama su samo dva moguća ishoda. Prvi je ekonomska i politička izolacija Srbije od strane Zapada, koja znači prekid pregovora o pristupanju Srbije EU i zavrtanje svih fondova i investicija iz EU, što bi bilo katastrofa po nas,  ali bi bilo manje katastrofično od drugog mogućeg ishoda, a to je novi kosovski rat - rekao je Drašković.

Smatra da mnogo ljudi u Srbiji traže upravo to rešenje i ne razmišljajući o posledicama i kakva bi se Srbija vratila iz tog kosovskog rata.

- Budimo otvoreni i jasno kažimo da svi u Srbiji, koji traže reintegarciju Kosova i Metohije u sastav Srbije, ne traže ništa drugo nego rat. To je poziv na rat, ma kako ga oni formulisali - rekao je Drašković.

Osvrćući se na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, upitao je kada će se to desiti. Naglasio je da ZSO mora da se formira  odmah i da ne može da bude formirana tako što će se o tome tek pregovarati u okviru Šolc-Makronovog-Američkog plana, jer je to već ispregovarano.

- Ne razumem zasto Albanci već 10 godina neće da formiraju ono na šta su se obavezali Briselskim sporazumom.    Naslućujuem da je u pitanju njihov strah od neodmerene i namerno date izjave tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da kroz ZSO Srbija dobija Republiku Srpsku na Kosovu - rekao je Drašković.

 

 

 

Ostavite komentar