Vesti > Politika

STEFANOVIĆ: Lakše ćemo braniti KiM ako UVEDEMO RESTRIKTIVNE MERE Rusiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine rekao da Srbija ide ka izolaciji zbog čega će teže braniti svoje nacionalne interese

Izvor: K1info/Tanjug

13/12/2022 > 13:59

podeli vest:

STEFANOVIĆ: Lakše ćemo braniti KiM ako UVEDEMO RESTRIKTIVNE MERE Rusiji
Foto: ATA Images


U slučaju neusklađivanja spoljne politike sa evropskom Srbija ide ka izolaciji zbog čega će teže braniti svoje nacionalne interese po pitanju Kosova i Metohije, rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović u razgovoru sa nerezidencijalnim ambasadorom Jermenije Ašotom Hovakimianom. 

U saopštenju se navodi da je Stefanović istakao da je Beograd okrenut dijalogu sa Prištinom i postizanju dogovora radi normalizacije odnosa, ali ne može da prizna nezavisnost niti članstvo tzv. Kosova u UN. 

Stefanović je istakao da se Srbija  istovremeno suočava i sa pritiscima za usaglašavanje svoje spoljne politike sa EU. 

On je ocenio da je bitno da u ovim okolnostima Srbija zauzme ispravnu stranu, te je Hovakimiana upoznao da je kao predsednik Odbora za spoljne poslove podneo skupštini  Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji.

Stefanović je ocenio da Srbija ide ka izolaciji ukoliko ne usaglasi spoljnu politiku s evropskom, zbog čega će, kaže, teže braniti i svoje nacionalne interese po pitanju KiM.

Hovakimian je istakao da Jermenija neće priznati nezavisnost Kosova i da su za rešenje situacije neophodni pregovori Beograda i Prištine. 

On je sagovornika upoznao sa situacijom u Jermeniji i otvorenim pitanjima na području Nagorno-Karabah. 

Sagovornici su zajednički ocenili da se i Srbija i Jermenija susreću sa nekonzistentnošću međunarodne politike i pravila, navodi se u saopštenju. 

 

 

 

Ostavite komentar