Vesti > Politika

U incidentu na KIM srećom NIJE BILO povređenih, u Tirani razgovarano otvorenije nego ikada

Ponovo smo svedoci nepoštovanja Briselskog sporazuma, kazao je predsednik Vučić

Izvor: K1info/telegraf.rs

06/12/2022 > 17:12

podeli vest:

U  incidentu na KIM srećom NIJE BILO povređenih, u Tirani razgovarano otvorenije nego ikada
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Tirani, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

- Otvorenije nego ikada smo razgovarali, zadovoljan sam što sam imao priliku da saslušam sve druge. Mogao sam da sagledam šta su svi drugi sa Zapadnog Balkana govorili, Smatram da je bilo dobro da smo bili prisutni u Tirani - rekao je Vučić.

 

 

Odgovarajući na pitanja medija, Vučić je istakao da je upućen u najnovija dešavanja na KiM, istakavši da su se ljudi iz Prištine i danas ponašali suprotno Briselskom sporazumu.

 

- Zbog njihovih odluka i nepoštovanja Briselskog sporazuma, danas su ponovo slali naoružane policajce na sever. Samo se pitam kog dana će da se dogodi nešto što može da poremeti sigurnost i mir. Za sada nemamo podatke o stradalima i dobro je da je tako - rekao je Vučić.

- Verujem i nadam se da će tako i ostati - kazao je predsednik.

Što se tiče tajminga kada je napad izvršen, kako kaže Vučić, ne zna šta je tim ljudima u glavama da izazivaju sukobe, nestabilnost i tenzije svake nedelje. 

- Pred nama nije lak i jednostavan period, ali je važno da ostanemo zajedno i sa svojim narodom na KiM, ali je važno i da sa Albancima dogovorimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan - navodi predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Kosovski policajci po Briselskom sporazumu ne mogu da uđu na sever bez saglasnosti 4 gradonačelnika. Nikoga od četiri gradonačelnika nisu pitali - rekao je Vučić povodom današnjeg incidenta.

Dodaje da veruje da će i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati važnu ulogu u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

Vučić: Nemačko-francuski predlog nije poboljšan 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju.

- Nisu izašli u susret onome što je traženo - rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara u Tirani na pitanje da kaže nešto više o novoj verziji francusko-nemačkog predoga, koja je dostavljena Beogradu, koji je kako je rekao šef EU diplomatije Žozep Borelj danas dobila i Priština i da li je taj predlog poboljšan u donosu na prethodni.

- Jasno smo stavili do znanja šta su naše crvene linije - podestio je Vučić.
 

 

 

 

 

Ostavite komentar