Vesti > Politika

Uprkos KRIZI 2022. godina je odlična za STRANE INVESTICIJE

Do oktobra smo imali neto priliv stranih investicija od 3,11 milijaradi evra, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2022 > 15:48

podeli vest:

Uprkos KRIZI 2022. godina je odlična za STRANE INVESTICIJE
Foto: Tanjug/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs


Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da samo mir i stabilnost mogu doneti prosperitet na celom Balkanu i da je juče, na sastanku u Briselu sa predstavnicima Prištine, Srbija pokazala koliko je posvećena očuvanju mira u regionu.

- Strane investicije i kriza obično ne idu zajedno i investitori se u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali srećom mi smo u uspeli da Srbiji ne bude tako i da uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini nastavljamo da privlačimo strane direktne investicije - izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na predstasvljanju „Bele knjige 2022“ Saveta stranih investitora navela da smo imali rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investricijama, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto priliv stranih investicija od 3,11 milijaradi evra, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kao veoma važno za investitore navela je da je Vlada formirala kancelariju za dualno obrazovanje koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazivanja.

 - Radićemo i na digitalizaciji i uvođenju elektronske uprave. NBS radi na tome da se uvedu digitalne menice i očekujumo da se to desi u prvom kvartalu - navela je Brnabić.

Bela knjiga analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet stranih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radnopravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine, devizno poslovanje, faramaceutska industrija, turizam i ugostiteljstvo.

Foto: Tanjug/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je i da je nađen kupac za Fabriku stakla u Paraćinu i da će ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sledeće sedmice posetiti Paraćin.

- Doveli smo investitora koji je kupio tu fabriku, što nam je veoma važno jer smo u prethodnom periodu svo staklo morali da uvozimo - rekla je premijerka.

Dodala je da je juče završena i neophodna procedura vezana za ovu kupovinu u Agenciji za privredne registre.

Odgovarajući na pitanje o reputacionom riziku Srbije za koji je na predstavljanju Bele knjige urednik ovogodišnjeg izdanja ove publikacije ekonomista Miroljub Labus rekao da se povećao od početka rata u Ukrajini, Brnabić je rekla da se Srbija ovim rizikom ozbiljno bavila.

- Mi smo nakon 24. februara imali mnogo pitanja i zahteva da pojasnimo poziciju Srbije i ti zahtevi su bili od strane i investitora, koji su već ovde i onih koji su tek nameravali da dođu. Spremili smo dokument koji objašnjava poziciju Srbije i slali ga svima koji su bili zainteresovani. Dokument je imao dovoljno argumenata što pokazuje i činjenica da nije bilo odustajanja od investicija - rekla je Brnabić.

 

 

Ostavite komentar