Vesti > Politika

Dramatično posle Brisela: Situacija je VEOMA TEŠKA, na IVICI SUKOBA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća građanima posle neuspelih pregovora u Briselu

Izvor: K1info

21/11/2022 > 19:24

podeli vest:

Dramatično posle Brisela: Situacija je VEOMA TEŠKA, na IVICI SUKOBA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iiz Predsedništva Srbije posle vanrednog sastanka u Briselu, koji je trajao duže od sedam sati, a na kom nije postignut apsolutno nikakav dogovor između Beograda i Prištine.

- Želeo bih da vam pružim više informacija o onome što očekujem da će da se zbiva u narednim danima i nedeljama. Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa namerom da razgovara i da se dogovara, da ne traži dlaku u jajetu i da gotvo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim - rekao je Vučić.

On je dodao da je "video da su mnogi u svojim celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba, Beograda, a mi smo se ponašali odgovorno i racionalno".

- Nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća i smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da je u jednom trenutku rekao visokom predstavniku EU Žozepu Borelju da od dogovora nema ništa.

- Shvatio sam da albanska strana neće prihvatati kompromisno rešenje i da neće odustati od maltretiranja Srba. To je kod njih zanosvano na jednostranoj političkoj akciji. Srbija nema problem sa KS tablicama, da je Srbija spremna da prihvati KS tablice na celojteritoriji KiM. Dovoljno je da imamo statusno neutralne tablice, ali je druga strana na to burno reagovala - dodao je.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rekao, nikada nije bio problem da se govori o dijalogu.

- Nije problem da govorimo o dijalogu, možemo da razgovaramo o svemu, da otvorimo sve teme, ali da ono što moramo da uradimo, moramo da implementiramo ono što je već potpisano i što je na snazi. Kada to kažete, onda odjednom vidite svu suštinu problema. ZSO je produkt Briselskog sporazuma, da nema veze sa nekim novim idejama - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da je bolje da razgovaramo 100 godina, nego da se jedan dan sukobljavamo.

- Na jasan i brutalniji način sam rekao danas i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU. Za nas ništa nije problematično bilo u Boreljovom pozivu, ali očigledno je druga strana imala problem. Nije slučajno što je večeras sve što postoji od prištinske policije poslato na sever Kosova.

Vučić je rekao i da moramo da pokažemo da nijednog trenutka nismo želeli sukobe i da damo sve od sebe da sačuvamo mir i ponovio da će Srbija poštovati zahtev Žozepa Borelja.

- Mi nećemo obnavljati niti izdavati nove tablice. Jasno je da druga strana to neće poštovati. Od sutra ujutru, od prve smene nam predstoji težak period i mnogo besanih noći. Kada imate poslova sa neodgovornim ljudima koji se igraju sa životima tuđe dece, onda su vam ruke vezane. Situacija je veoma teška na ivici sukoba. Ja znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da ih je baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog čoveka važniji od svega - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik je istakao da je zahvalan predstavnicima EU sa kojima je danas razgovarako više od 7 sati.

- Hvala im. Teški su bili razgovori.

Ranije danas je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama, i pri tome uputio kritike na račun kosovskih vlasti.

Borelj je, u izjavi medijima, rekao da je osam sati imao razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinu Kurtiju, ali da nije bilo dogovora.

 

 

 

Ostavite komentar