Vesti > Politika

Petković OKRIVIO Kurtija: Upropastio je PREGOVORE, a tako misli i EU

Srpska strana prvo je predložila da se vrate statusno neutralne tablice, što je Kurti odbio tvrdeći da za njega ne važi Rezolucija 1244

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2022 > 09:39

podeli vest:

Petković OKRIVIO Kurtija: Upropastio je PREGOVORE, a tako misli i EU
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da se pokazalo da Aljbin Kurti ne želi dijalog i da se prvi put kristalno jasno čulo od predstavnika EU da je Kurti isključivi krivac za propast jučerašnjih pregovora.

Petković je ocenio da je pozitivno to što je međunarodna zajednica razumela molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pojača pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa "suludim odlukama".

On je rekao da je predsednik Vučić više od sedam sati razgovarao juče u Briselu.

- Od samog početaka videlo se da Kurti ne želi da se dogovara, da ga ne interesuje da sačuva mir i stabilnost. Situacija je napeta. Predsednik Vučić se borio snažno i odlučno da sačuvamo mir i živote nasih ljudi, da ne dozvolimo da i jedna majka bude zavijena u crno, već da vidimo kako možemo da pomognemo našim ljudima na KiM, kako ćemo našoj deci da ostavimo bolju budućnost - rekao je Petković gostujući na RTS-u.

Naveo je da je srpski predsednik bio spreman za kompromisno rešenje i da dijalog služi tome da se sve strane nađu na pola puta.

Kako je rekao, Kurti je sve vreme insistirao da njega interesuje samo puna normalizacija odnosa, koja podrazumeva međusobno priznanje kao centar dogovora.

Naglasio je da su to samo njegove želje i da to u dijalogu ne postoji.

Petković je rekao da je srpska strana prvo predložila da se vrate statusno neutralne tablice, što je Kurti odbio tvrdeći da za njega ne važi Rezolucija 1244 i da oni imaju pravo na statusne simbole kad je reč o tablicama.

- Prihvatili smo više predloga i kompromisa. Predsednik je gledao kako možemo da idemo korak napred i da sačuvamo mir. Bili smo spremni da prihvatimo predlog i ne izdajemo nove tablice, a da Priština suspenduje svoju odluku - preneo je Petković.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Ocenio je da je Kurti hteo da iskoristi jučerašnji dijalog kako bi pokazao da ne želi da se dogovara ni o jednom pojedinačnom pitanju, što je posle otvoreno rekao napavši posebno Žozefa Borelja.

- Možemo da razgovaramo o svemu da bi sačuvali mir. Možemo da razgovaramo o francusko-nemačkom predlogu , to je predlog pa ćemo videti gde ćemo stići. Za nas je crvena linija da ne prihvatamo i ne pristajemo na to da Kosovo postane članica UN, ali niko ne može da traži od Beograda da ono što je dogovoreno i što je obaveza, bude stavljeno u kontekst nove faze pregovora - rekao je Petković.

 

Naglasio je da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se ispune i implementiraju, pa da se onda razgovara o nastavku normalizacije odnosa sa Prištinom.

- Čuli ste izjavu Borelja. Prvi put kristalno jasno mogli smo da čujemo da je krivac propasti jučerasnjeg razgovora isključivo Kurti i Priština koja ne sprovodi svoje međunarodne obaveze - rekao je Petković i dodao da je na to usledila salva napada iz Prištine.

Kako je rekao, jasno je da kada se borite za mir, to ne može da ne prođe bez prave ocene EU, koja je, čini se po prvi put, rekla da obe strane nisu jednako odgovorne.

Rosu na severu KiM

Preneo je da je predsednik Vučić razgovarao sa Srbima sa KiM i da je poručio da je država uz svoj narod i da neće dozvoliti da pogromi i oluje ponove.

- Tokom jučerašnjeg dana veliki broj jedinica Rosu se uputio u pravcu severa, te četiri ilegalne baze na severu KiM - rekao je Petković.

Dodao je da se zna da svaki put kada Rosu ide na sever KiM tamo ode da bi maltretirala srpski narod i da je Vučić pozvao Srbe da, ako protestuju, to bude na miran i demokratski način.

 

 

Ostavite komentar