Vesti > Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE u besedi posle ustoličenja: SRBI I ALBANCI treba da ZAJEDNO GRADE MIR na KiM

Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice, rekao je srpski patrijarh

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2022 > 11:51

podeli vest:

PATRIJARH PORFIRIJE u besedi posle ustoličenja: SRBI I ALBANCI treba da ZAJEDNO GRADE MIR na KiM
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas, u besedi posle ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, Srbe i Albance i sve koji žive na Kosovu i Metohiji da čuvaju jedni druge i da zajedno grade mir.

- Mir koji dolazi kao dar Božiji siguran je i jedini nepokolebljiv, to je unutrašnji mir u nama samima, ali i spoljašni sa svima oko nas. Zbog tog mira i služimo svetu liturgiju jer to je ono što Gospod od nas očekuje, ali i njegova Mati koju danas proslavljamo - poručio je patrijarh.

Istakao je da to od nas očekuju i naši preci i prethodnici i dodaje da je pećki tron najbliži presto Bogu koji je naš narod sagradio.

- Zato je Pećka patrijaršija naša najsigurnija kuća, a i ako smo i daleko od nje, ne smemo je zaboraviti jer odavde dolazi blagoslov Božiji, Svetog Save, a taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM, čuva Crkvu i srpski pravoslavni narod da opstane u svom domu jer je Kosovo i Metohija dom srpskog pravoslavnog naroda. Ovde smo se rodili za Hrista, ovde na KiM smo videli svetlost istinitu, stekli veru istinitu Trojici nerazdeljivoj - kazao je Porfirije.

- Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice koja je iznad svake ideologije, iznad svake politike i zato braćo i sestre, sabrani ovde u Pećkoj patrijaršiji najbolje što možemo je da se molimo Presvetoj Bogorodici da nas zastupa kod Gospoda da nam on podari mir i razumevanje, mir u našim srcima, mir u porodicama, u društvima, u narodu, među susedima, naš mir zajedno sa njima i mir iznad svega - kazao je patrijarh.

Porfirije je nakon ustoličenja blagoslovio sve koji zazivaju Gospodnje ime i istakao da je najvažniji razlog koji je sve sabrao danas u Pećkoj patrijaršiji proslava pokrova Presvete Bogorodice, što nije proslava samo jednog događaja iz njenog života, već događaja iz našeg života, ali i znak svedočanstva staranja Bogomatere.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako je rekao, proslavljanje praznika, nas pravoslavne Srbe, kao i druge hrišćane iznova raduje jer iznova shvatamo i podsećamo da smo narod Božiji, da njemu pripadamo, da njegov blagoslov spasenja prihvatamo, da imamo dom, crkvu našu, ali i da pripadamo svojim porodicama, narodu, i društvu, ali i zajednici svih naroda sveta.

- To je glavni razlog zbog kojega smo došli, zbog kojega je i srpski patrijarh danas ovde, to je razlog koji nam daje mogućnost da se zajedno svi molimo za sve ljude, za zajednicu ljubavi, za mir i dobro koje Hristos daruje i želi da ga svi imamo, a i Presveta Bogorodica nosi taj mir, sve vas sabrane, ali i sve koji su u duhu sa nama pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, za sve sunarodnike, ali i za sve one sa kojima živimo na ovim prostorima, uključujući pre svih braću Albance - kazao je.

Pozvao je sve da zajedno grade mir kao što su, kako kaže, gradile srpske porodice sa albanskim koje su i u dobra i u loša vremena čuvale Pećku patrijaršiju i Dečane.

- Znali su da tamo gde se ona uznosi prisutan je Bog, znali su da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu i da Bog ne gleda na to ko je ko, da su svi Božija deca - dodao je.

Naglasio je to jer, kako kaže, želi da svi znaju stav SPC i patrijarha srpskog kako niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo, da ne bi učitavao drugačiji program srpskog patrijarha od programa koji je različit od jevanđelja Hristovog.

- Mnogi govoreći o miru danas čitavom svetu neretko žele nemir, štaviše nameću ga i kada se povećava opasnost od najpogubnijeg sveopšteg rata, program SPC i patrijarha je mir i prvo pomirenje i praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži, mir kao jedina mogućnost opstanka naše i njihove dece. Svima na Balkanu treba da bude jasno da su naša deca najvažnija nama koji živimo ovde i da šansu da im ostvarimo da žive u miru možemo najpre mi - poručio je Porfirije.

 

Ostavite komentar