Vesti > Politika

Nemačka NAREĐUJE I PRETI Srbiji? Čudan REČNIK Analene Berbok

Neprimerene su tvrdnje da Srbija učestvuje u "hibridnom ratu" protiv Evropske unije

Izvor: K1info/Tanjug

16/10/2022 > 11:59

podeli vest:

Nemačka NAREĐUJE I PRETI Srbiji? Čudan REČNIK Analene Berbok
Foto: Tanjug/AP


Tvrdnju da je Srbija odgovorna za sve veći priliv izbeglica u Evropu sa ciljem destabilizacije Starog kontinenta, koje se čuju od nemačkih zvaničnika ovih dana, bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović ocenjuje kao apsurdne.

Takođe, nagoveštaj ukidanja bezviznog režima za našu zemlju je deo pritisaka koji se, po Božinoviću, konstantno pojačavaju posle zahteva EU da uvedemo sankcije Rusiji.

- Nemačka je, nažalost, preuzela ulogu unutar EU da nam se obraća naročito grubim, naredbodavnim i pretećim jezikom, što ne može biti jezik kojim članice EU i kandidati za članstvo treba da međusobno komuniciraju - istakao je Božinović za Tanjug.

Naravno, kaže on, da konsultacije sa EU o ovom problemu imaju smisla i Srbija je, koliko je do sada poznato, pokazala dobru volju da pomogne u granicama mogućnosti, u okvirima svog pravnog sistema.

Foto: Tanjug/AP

Analena Berbok sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

Božinović je dodao da to neće rešiti izbegličku krizu koja je po svojoj suštini ostatak procesa dekolonizacije, odnosno okolnosti da su kolonijalne sile ostavile ove zemlje bez perspektive ili su nastavile da ih eksploatišu.

Komentarišući izjavu ministarke inostranih poslova Nemačke Analene Berbok da Rusija želi da podeli zapad koristeći izbeglice, a Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza i tako učestvuje u "hibridnom ratu", Božinović kaže da se takav rečnik nikom u Srbiji neće dopasti, a kako dodaje, nekako i istanjuje i obesmišljava žargon pretnji ako se tako agresivno upotrebljava.

- Analena Berbok i njena partija su predvodnici ovakvog netaktičnog nemačkog obraćanja Srbiji, što, uz sva povremena neslaganja kojih je uvek bilo, nije svojstveno nemačkoj političkoj kulturi izgrađivanoj poslednjih decenija, niti takav jezik, kad se sve činjenice uzmu u obzir, Nemačkoj dobro stoji - rekao je Božinović.

On je naveo da broj izbeglica koje žele u zemlje EU, i u sklopu toga najviše u Nemačku, jeste za te zemlje problem, i Srbija želi da pomogne, ali jezik koji su nemački političari upotrebili, preteći odmah obustavom pregovora sa EU je arogantan i u najmanju ruku diplomatski neprimeren.

- To isto važi i za izjave u kontinuitetu ministerke Berbok, koja ignoriše činjenicu da Srbija nudi široki spektar opcija za kosovski problem, ali da priznanje takozvanog Kosova ne prihvata nijedna partija ni u vlasti ni u opoziciji.

Kako je Božinović, njeno je da ovu činjenicu, dopadala joj se ili ne, primi sa respektom a ne da je nipodaštava guranjem prsta u oko Srbiji. Kako smatra bivši ministar, ovo "ogrubljavanje" tona pri obraćanju našoj zemlji koincidira sa ratom u Ukrajini i trebalo bi ga u tom kontekstu i tumačiti.

 

 

 

 

Ostavite komentar