Vesti > Politika

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: SANKCIJE RUSIJI - KAMEN SPOTICANJA

U Evropi se fokusiramo na posledice ruske agresije na Ukrajinu, sve je to promenilo situaciju u Evropi, istakao je šef delegacije EU Žiofre

Autor: K1info/rts.rs

12/10/2022 > 18:50

podeli vest:

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: SANKCIJE RUSIJI - KAMEN SPOTICANJA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre predao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022.

Samo u jednoj oblasti je Srbija nazadovala, što stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku, a to se tiče spoljne politike i odnosa naše zemlje prema uvođenju sankcija Rusiji, ocenio je izveštaj koji mu je predao šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Razumeli smo poruku, zato što znam koliko se muči Žiofre i svako od nas kada ode u Brisel i EU, jer ljudi očekuju drugaciji politički stav Srbije prema Ruskoj Federaciji i sa tim ćemo da imamo probleme. Imamo u vidu sve što je napisano i razmatraćemo poziciju na dnevnom nivou i donositi odluke, rekao je predsednik Vučić.

 

Žiofre se zahvalio na dobroj saradnji koju su imali sa Srbijom u prethodnih 12 meseci. Istakao je da je izveštaj produkt zajedničkog rada.

- U Evropi se fokusiramo na posledice ruske agresije na Ukrajinu, i sve je to promenilo situaciju u Evropi. Razara se infrastruktura, i ovo definitivno ima uticaj i na politiku proširenja. To je geo strateška investicija u mir i bezbednost. Znamo da su se Ukrajina, Gruzija prijavile za članstvo... Evropska komisija je donela odluka da se status zemlje kandidata odobri BiH, i sve to ukazuje na snažnu želju da se napreduje u politici proširenja - rekao je Žiofre, pa dodao:

- Ovaj izveštaj se odnosi na političke kriterijume, i naravno izvestili smo o izborima koji su bili trećeg aprila. Jedan aspekt koji je istaknut u izveštaju je da su politički kandidati učestvovali, i da je parlamentarna sloboda poštovana. Međunarodna zajednica je definisala nedostatke koji moraju da se reše za naredne izbore. Tu su i oblasti koje su zabeležile napredak, i posebno bih se fokusirao na pravosuđe, gde je uočen napredak - kaže šef Delegacije EU.

Međunarodna zajednica je definisala šta treba da se reši, kaže on.

- Srbija je preduzela korake ka jačanju nezavisnosti pravosuđa uz ustavne promene u januaru, usvojeni su amandamni, Venecijanska komisija je konsultovana. Savet Evrope je zaključio da je proces bio inkluzivan, podvukao je Žiofre.

Кaže da je postignut određeni napredak u borbni protiv korupcije. Postoji nova strategija i prateći Akcioni plan. Broj istraga je povećan ali broj optužnica je smanjen i ograničena je konfiskacija imovine stečena kriminalom, ukazao je Žiofre.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je dodao, broj optužnica i prvostepenih presuda je smanjen, što je dobro. Međutim, jedini napredak koji nije zabeležen tiče se medija i slobodnom izražavanju, kaže Šef Delegacije EU.

- Ključno pitanje je da se glavno zakonodavstvo i strategija ne sprovode kada je u pitanju javno informisanje. U svim ostalim aspektima je zabaležen napredak - dodao je Žiofre.

 

Vučić: Nazadovanje samo u jednoj oblasti - usaglašenosti u spoljnoj politici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u velikoj meri saglasan sa napisanim u izveštaju, ali da je suština ono što mu je i sam šef delegacije Emanuele Žiofre rekao – odnos Srbije prema uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Dodao je da Beograd razume Brisel, ali da Srbija nije glasala ni za jednu deklaraciju protiv RF.

- Rekao sam da ćemo i sa velikom ozbiljnosti uzeti u obzir njihove stavove, predloge i mišljenja i taj politički deo je obojio ceo izveštaj i to je jedini deo u kom smo nazadovali - u našoj usaglašenosti sa deklaracijama EU o spoljnoj politici - rekao je Vučić.

Odnosi sa Hrvatskom zategnuti, ali ne krivicom Srbije

- Želimo mnogo toga da uradimo što se tiče vladavine prava. Za mene je važna i analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, osim da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti, ali ne našom krivicom. Neću o tome danas da pričam, znate šta mislim o tome. Tu je i odnos sa Crnom Gorom, gde se vidi napredak. Sa ostalim zemljama smo dobri. Važno je i poglavlje 35. Nešto smo manje loše ocenjeni, ali da, Srbija nije izazivala nijednu krizu, i po tom pitanju je težak put, i mislim da za Srbiju neće biti dobrih vesti. Moramo da budemo spremni - kazao je predsednik Vučić.

Da li pitanje Kosova koči ulazak Srbije u EU i šta je sa JANAF-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je kada je reč o Kosovu i Metohiji, pred Srbijom težak put, dodajući da se plaši da za našu državu po tom pitanju neće biti dobrih vesti.

- Što se tiče Kosova, mi smo sebi zapržili čorbu, ja to ne krijem, kada smo doneli odluku da se pregovori premeste u EU. Koliko god oni govorili da su statusno neutralni, oni ili posmatraju Kosovo kao nezavisnu državu, ili idu ka tome da to bude. Mi smo imali najveću stopu rasta u celoj Evropi, ali zbog ovog pitanja, neke mnogo gore od nas ocenjuju mnogo bolje. Oni su u klubu, mi smo van kluba, nas ocenjuju tako. Sada ćemo imati tu klackalicu, sankcije ili Kosovo i Metohija, u svakom slučaju naše je da uzmemo u obzir sve ovo što je rekao gospodin Žiofre. Kao što su našli jednu ili dve zemlje za JANAF, oni hoće da kazne Rusiju, ali sami smo krivi, to je naša politika, neuvođenje sankcija Rusiji i mi ćemo uzeti u obzir sve što je rečeno. Rekli su nam "Sebi ćemo da dozvolimo da uvozimo rusku naftu, a vama nećemo". Pritom, oni uveli sankcije Rusiji, a mi nismo.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji predstavio je u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evopskim integracijama, u sklopu kojeg je i godišnji izveštaj EK za Srbiju.

 

 

 

Ostavite komentar