Vesti > Politika

Varheji: Ako Srbija želi BRŽE PREGOVORE, mora da se USKLADI sa politikom EU

Usklađivanje sa spoljnom politikom EU nije razlog za suspenziju pregovora za članstvo, ali utiče na proces pregovora

Autor: K1info/Tanjug

12/10/2022 > 17:48

podeli vest:

Varheji: Ako Srbija želi BRŽE PREGOVORE, mora da se USKLADI sa politikom EU
Foto: Printscreen youtube


 Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji izjavio je danas u Briselu da "ako Srbija hoće da ubrza pregovore, onda treba da reši pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom Unije", ali da to nije razlog za suspenziju pregovora o članstvu.

On je na konferenciji za novinare posle predstavljanja godišnjeg izveštaja o napretku Zapadnog Balkana odrično odgovorio na pitanje da li je proces pregovara sa Srbijom zamrznut zbor toga što nije prihvatila evropske sankcije protiv Rusije i dodao da reforme u Srbiji napreduju, pa tako i pregovori.

- Ako Srbija hoće da ubrza pregovore, onda treba da se reši pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom Unije i to bi uticalo na pozitivnu atmosferu da zemlje članice ubrzaju proces - ukazao je Varheji.

On je rekao da usklađivanje sa spoljnom politikom EU nije razlog za suspenziju pregovora za članstvo, ali da to utiče na proces pregovora.

Na pitanje o sankcijama protiv Rusije, Varheji je odgovorio da procenat usklađivanja Srbije zabrinjava jer je sa 65 odsto došao na 45 procenata, što je navedeno u izveštaju.

Mehanizam nove metodologije predviđa da suspenzija pregovora ne može da se pokrene na osnovu neusklađivanja i neprihvatanja sankcija, ali za zemlje članice, kako je rekao, ova oblast je veoma važna i ima uticaja na evropski put Srbije.

Na pitanje o predlogu Francuske i Nemačke o Kosovu po kome bi Srbija, ako dopusti ulazak Kosova u UN, mogla brzo da napreduje ka Uniji i da bi dobila i ekonomsku korist od toga, Varheji je odgovorio da je predlog došao iz Pariza i Berlina, ali da Komisija nije u toku.

- Ako takav predlog postoji, naravno mi bismo bili veoma zainteresovani da ga vidimo i da damo naš doprinos - rekao je Varheji.

Povodom vizne liberalizacije za Kosovo, komesar je rekao da je Komisija ažurirala ocenu u toj oblasti, ali da se odluke donose na drugom mestu. Napomenuo je i da Kosovo treba da pokaze rezultate na terenu kao što su borba protiv šverca, organiziranog kriminala i korupcije.

 

 

 

Ostavite komentar