Vesti > Politika

POSLANICI SKUPŠTINE SRBIJE GLASALI: Usvojene izmene i dopune Zakona o LOKALNIM IZBORIMA, evo kad stupaju na snagu

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima su se našle u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/04/2024 > 10:45

podeli vest:

POSLANICI SKUPŠTINE SRBIJE GLASALI: Usvojene izmene i dopune Zakona o LOKALNIM IZBORIMA, evo kad stupaju na snagu
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika. Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima su se našle u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine, kao i poslanika Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije - Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Ostavite komentar