Vesti > Politika

Predsednik Vučić stigao u Njujork: Pokušaće da objasni poziciju Srbije u vezi sa najavljenom REZOLUCIJOM o Srebrenici

Predsednik Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da je zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i da će se to odraziti na region

Izvor: K1info

21/04/2024 > 09:05

podeli vest:

Predsednik Vučić stigao u Njujork: Pokušaće da objasni poziciju Srbije u vezi sa najavljenom REZOLUCIJOM o Srebrenici
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gde će u ponedeljak predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu UNMIK-a. 

U izveštaju koji je objavljen na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren sutra na sednici SB UN, Gutereš je naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

Predsednik Vučić će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici. 

Predsednik Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu i najavio da će se Srbija suprotstaviti usvajanju rezolucije svom svojom snagom. 

- Ne zaboravite, to je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savetu bezbednosti, a ne Generalnoj skupštini - istakao je Vučić.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u svom redovnom šestomesečnom izveštaju o radu Misije UN-a na KiM, za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.
  
 

Ostavite komentar