Vesti > Politika

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA O'BRAJANOM: Oko MALO TOGA sam saglasan sa njim kada je reč o KiM! Mi smo SAMI, ali BORIĆEMO SE!

Predsednik je razgovarao sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/04/2024 > 10:38

podeli vest:

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA O'BRAJANOM: Oko MALO TOGA sam saglasan sa njim kada je reč o KiM! Mi smo SAMI, ali BORIĆEMO SE!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Sastanak se održao od 09.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sekratar Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan obratili su se javnosti i medijima. 

Obraćanje O'Brajana

- Imao sam dobar razgovor sa predsendikom danas, to je deo programa u kom ću se videti i sa drugim predsednicima. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema danas bila je upravo to kako uspeva da razgovara sa svim zvaničnicima. Počeli smo razgovor o predstojećem putu na sednicu u UN, moram da budem jasan po pitanju američkog stava. Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuju SZO, to je od ključnog značaja. Učinićemo sve da pomognemo i ispunimo obećanja. Očekujem da će to biti tema u Njujorku. Hoću da govorim i o glasanju u UN u Savetu bezbednosti po pitanju genocida. I u mojoj zemlji je bilo razgovora o našoj istoriji - rekao je. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 
Obraćanje predsednika Vučića

- Teme na stolu za nas su teške. Dobro je to što je rastuća naša bilateralna saradnja. Imamo velike projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, investiraju u našu zemlju. Plan rasta i dalji napredak na evropskom putu, to su stvari koje pomeraju zemlju napred. Što se tiče KiM, u malo čemu smo saglasni, saglasni smo u tome da moraju da budu sačuvani mir i stabilnost. Rekao sam da će se Srbija ponašati odgovorno, da sačuvamo mir i stabilnost. Zahvalan sam što je rekao daje važno i snažna obaveza koju Priština mora da ispuni stvaranjem ZSO. Ta obaveza je velika i snažna 11 godina, 11 godina je mrtvo slovo na papiru, 11 godina nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to, ali ništa od toga nisu uradili. Za razliku od Srba koji su uradili sve iz Briselskog, Ohridskog sporazuma. Samo su nametali nove probleme ukidanjem dinara, da mi predlažemo kako ćemo da isplaćujemo evre. Da ne govorimo o svakodnevnim hapšenjem Srba, prebijanjem, o ćutanju svih. Zato će biti nagrađeni članstvom u SE. Mi znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika kao super sila ali mi ćemo se suprotstavljati tom nasilju koliko možemo i boriti se. Izgubili, izgubili, šta da radimo - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 
Vučić o Srebrenici

- Govorili smo dugo o Srebrenici, znam šta to znači i koliko će da promeni stvari u regionu. To pitanje je izmešteno iz Saveta bezbednosti, ne zaboravite da je pitanje pokrenuto na godišnjicu, 29. i nije naravno to upereno protiv Srba, već onako. Mi Srbi nismo to tako razumeli i suprotstvacićemo se. Važno je da kažem da sam lično srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajanom. Ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u SE, kada se i to bude desilo mi ćemo morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije. Da se borimo za život naše dece i da idemo uzdignute glave. Da se ponosimo daljim ekonomskim napretkom. Naša ekonomska saradnja je izvrsna i verujem da će biti još bolja - rekao je predsednik. 

- Imate gradova i mesta u Srbiji koje zahvaljujući američkim kompanijama pristojno i dobro žive. Zahvalan sam našim američkim partnerima na tom.

- Kao politički veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne krijem koliko nam teško pada sve što se dešava. Amerika kada podigne prste, dva prsta, ima 70 zemalja za sebe, mi smo sami, mi takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju Rezolucije koliko god možemo, svom svojom snagom, to mogu da obećam - rekao je predsednik.

Ostavite komentar