Vesti > Srbija

VUČIĆ ZADOVOLJAN SRPSKIM VOJNICIMA! Izvedena vežba "VIHOR 2024" - pogledajte SNAGU i SPREMNOST naše vojske (VIDEO)

Vežba se izvodila po temi izvođenja napadne operacije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/04/2024 > 12:04

podeli vest:

VUČIĆ ZADOVOLJAN SRPSKIM VOJNICIMA! Izvedena vežba "VIHOR 2024" - pogledajte SNAGU i SPREMNOST naše vojske (VIDEO)
Foto: RTS Printscreen


Podnošenjem raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću danas je počela Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na privremenom poligonu "Pešter".

Angažovano je više od 2000 pripadnika Vojske Srbije, kao i 350 sredfstava naoružanja i vojne opreme. Raport je predao major Đorđe Simić. 

Združenoj taktičkoj vežbi prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić, Novica Tončev.

Prvi put da komandant Kfora prisustvuje vežbi

Takođe, prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević. Danu visokih zvanica prisustvuje i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na "Pešter" došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovica.

To je prvi put da jedan komandat Kfora - međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Predsednik Vučić pozdravio Vojsku Srbije

Predsednik Vučić je stigao na poligon i pozdravio Vojsku Srbije.

- Oficiri, podoficiri i vojnici zdravo!

Na poligon su stigli i ministri Miloš Vučević, Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića. Stigli su i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Milorad Dodik. 

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije. 

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 
"Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice. 

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 
Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima. 

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto. 

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 
"Oganj" pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom. 

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj. 

Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.  

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 
"Perun" pogodio dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak. 

"Migovi" u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački avioni mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu. 

Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava". 

Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite. 

Vežba je završena

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe "Vihor 2024".

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca. 

Foto: Tanjug printscreen

 
Obraćanje Milorada Dodika

- Čestitam svima uspešno izvedenu vežbu koja je pokazala sposobnost i visok stepen morala. Važno je da iz RS znamo i posmatramo sposobnosti koju pokazuje Vojska Srbije. Čestitam svim vojnicima i mislim da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje. Današnja vežba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može sve da raduje. 

Obraćanje Vučića

- Čestitam našoj vojsci, svim pripadnicima naše armije na uspešno izvedenoj vežbi. Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Ono što smo danas mogli novo da vidimo to je mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve, tako treba da nam izgledaju tenkovi, modernizovani. Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku - rekao je predsednik Srbije, i nastavio.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.

Ostavite komentar