Vesti > Politika

Ko je MILOŠ VUČEVIĆ, mandatar nove Vlade? Dobitnik je više PRIZNANJA i nosilac ORDENA

Advokaturom se bavi od svoj 25 godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

30/03/2024 > 17:20

podeli vest:

Ko je MILOŠ VUČEVIĆ, mandatar nove Vlade? Dobitnik je više PRIZNANJA i nosilac ORDENA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će mandatar za sastav nove vlade biti dosadašnji potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Miloš Vučević rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu "Vasa Stajić" pohađao je u Novom Sadu, a potom je završio gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, posle čega prestaje da se bavi advokatskim poslom, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Posle lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vučević postaje potpredsednik SNS 2021. godine, dok je 27. maja 2023. godine izabran za predsednika Srpske napredne stranke.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine, a iste godine dobija i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu.

Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Dobitnik je priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma".

Vučević je nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena. Govori engleski jezik. Oženjen je Majom, otac Mihaila i Danila.
 

Ostavite komentar