Vesti > Politika

VAŽNA VEST ZA SRBIJU i VELIKA POBEDA! Ovo su TAČKE koje su u TIRANI izbačene iz DEKLARACIJE

Zahvaljujući zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Deklaracije u Tirani izbačene su dve za Srbiju važne tačke

Izvor: K1info

Autor: K1info

28/02/2024 > 14:18

podeli vest:

VAŽNA VEST ZA SRBIJU i VELIKA POBEDA! Ovo su TAČKE koje su u TIRANI izbačene iz DEKLARACIJE
Foto: AP Photo/Armando Babani


Iz Deklaracije u Tirani izbačene su dve tačke koje su veoma važne za Srbiju, a sve to je zahvaljujući velikom zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske delegacije.

Prva tačka koja je izbačena:

"Potvrđujemo kritičnu važnost i neophodnost uvođenja sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na njen ničim izazvan akt agresije i kršenja međunarodnog prava."

Ovako je izgledala druga tačka koja je izbačena:

"Prepoznajući negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da se borimo protiv takvih akcija. Štaviše, priznajemo destruktivni uticaj ruske propagande, hibridnog ratovanja i kampanja dezinformacija i obavezujemo se da ćemo unaprediti naše napore saradnje u borbi protiv ovih izazova, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice."

Kada su u pitanju tačke 6 i 7, iz njih je izbačena reč "zemlje" jer Srbija ni po koju cenu ne bi takozvano Kosovo nazvala zemljom, iako je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ponavljala da je tzv. Kosovo zemlja.

U tim tačkama pre intervencije Srbije pisalo je:

6. Uvereni smo da je agresija Rusije na Ukrajinu u punom obimu pokazla potrebu i presudnu važnost ujedinjene i snažne Evrope sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da naše zemlje spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope.

7. Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo obezbedili dalji napredak i međusobnu podršku naših država članstvu zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Republike Moldavije u Evropskoj uniji.

Posle srpske intervencije u Deklaraciji piše:

6. Uvereni smo da je ruski agresivni rat pune razmere protiv Ukrajine pokazao potrebu i ključni značaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da nas spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope.

7. Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo obezbedili dalji napredak i međusobnu podršku ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Tirani da je za Srbiju važno što u zajedničkoj deklaraciji sa Samita neće biti nečega što donosi direktne negativne posledice za našu zemlju. 

On je tako naveo da deklaracija sadrži zaključke sličnim onima u rezoluciji UN o Ukrajini, poput osude napada na tu zemlju, očuvanja teritorijalnog integireta Ukrajine...

- Sve što se inače podrazumeva i što nije nevažno, ali za nas je bilo važno da ne bude nešto što donosi direktne negativne posledice za Republiku Srbiju - izjavio je Vučić nakon plenarnog sastanka na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa koji se održava u Tirani.

Dodao je da je predsednica privremenih institucija samouprave u Prištini Vljosa Osmani ponovo tražila da se sankcije Rusiji ubace u deklaraciju i da se o njima glasa.

- Kad smo sve bili dogovorili da ta tačka ne bude, ona je rekla 'ja ponovo tražim da se glasa o tome'. Ali joj izgleda nije prošlo. Izgleda im je bilo važnije da mogu da kažu da je nešto usvojeno ili da je usaglašeno, nego da imaju Srbiju uzdržanu ili protiv. Tako da, nije joj prošlo. To je ta vrsta pristupa, u kojem svaki put mora da se vrši žestok pritisak na našu zemlju - zaključio je Vučić.
 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar