Vesti > Politika

Brnabić o IZVEŠTAJU ODIHR: Konačno STAVLJENA TAČKA na sve LAŽI i BESMISLICE o krađi IZBORA

Izveštaj ODIHR pokazuju da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama, rekla je premijerka

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/02/2024 > 10:51

podeli vest:

Brnabić o IZVEŠTAJU ODIHR: Konačno STAVLJENA TAČKA na sve LAŽI i BESMISLICE o krađi IZBORA
Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da, kada se pogledaju preporuke iz izveštaja ODIHR, da je jasno da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama.

- Imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR -om od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije - istakla je Brnabić.

Ona je rekla da su zaključci da pod jedan:

- Nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka odbora u skladu sa onom praksom koju smo uveli u Republiku Srbiju 2019. godine, od kada postoji vladina radna grupa za saradnju sa ODIHR. Cenimo odbor. Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju? Svakako ne. Ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka - navela je Brnabićeva.

Kaže da ko god  bude vodio buduću vladu da ga čega saradnja sa ODIHR, s obzirom da smo već napravili  'komitment' da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR.

- Poslali smo to pismo i otišli korak dalje i pozvali misiju, posmatračku misiju ODIHR da dođe i da posmatra i lokalne izbore koji treba da se održe u Republici Srbiji kasnije ove godine. 

Ona je izjavila da izveštaj ODIHR-a koji će biti objavljen kasnije u toku dana konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine.

Ona je na konferenciji za novinare o izveštaju ODIHR-a rekla da se obraća javnosti zbog izveštaja koji se u pojedinim medijima pojavio u toku jučerašnjeg dana.

- Najvažnije je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao je finalni izveštaj o izborima koji stavlja tačku na sve laži i besmislice i krađi izbora - rekla je Brnabić.

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

 

Ona je naglasila da joj je žao što konferenciju drži pre objave finalnog izveštaja, ali je činjenica da to radi jer su određeni mediji United grupe, iako izveštaj nije finalizovan, počeli da navode stvari iz izveštaja.

- Imali smo i juče razgovor sa ODIHR. Ovako nešto se nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema izveštaju. Dobro je da je ODIHR video sa čim se suočavamo. To su besmislice od ljudi koji nisu mogli da sačekaju i morali su da požure da kreiraju lažni narativ - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se u izveštaju ODIHR navodi da su se tokom izbornog dana širile tvrdnje o biračima iz inostranstva i u izveštaju nema dokaza da su te tvrdnje istinite, kao ni u Rezoluciji EP, jer i nisu tačne!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da preporuke iz izveštaja ODIHR jasno pokazuju da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama.

- Imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR -om od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije - istakla je Brnabić.

Kaže da ko god bude vodio buduću vladu da ga čega saradnja sa ODIHR, s obzirom da smo već napravili  'komitment' da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR.

- Poslali smo to pismo i otišli korak dalje i pozvali misiju, posmatračku misiju ODIHR da dođe i da posmatra i lokalne izbore koji treba da se održe u Republici Srbiji kasnije ove godine. 

Dodala je da Srbija nastavlja sa saradnjom sa ODIHR i implementacijom preporuka.

- Pod dva, moram da konstatujem da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sada, to još očiglednije nego što je i bilo, iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije. Ti izveštaji nekih međunarodnih institucija, što ovaj izveštaj ODIHR još jednom pokazuje, nikakve veze nisu imali sa održanim izborima u Srbiji. Već su bili pritisci na Srbiju radi nekih drugih i drugačijih geopolitičkih interesa - rekla je premijerka.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Navela je, da pod tri, Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebili javne resurse i zloupotrebili medije i zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa iskoristili sve to u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju. 

- Jer to je ono što se desilo. Kada pročitate izveštaj i vidite preporuke, svi mogu da vide da ne postoje nikakvi dokazi, ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađama izbora. Kada pogledate preporuke, jasno je da su u Srbiji bili fer, pošteni, transparentni izbori. Pa samim tim to pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa demokratskim normama", naglasila je premijerka.
Žao mi je još jednom što su neki odlučili da iskoriste ovo za napad na svoju zemlju
- dodala je ona.
 

Ostavite komentar