Vesti > Politika

Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo šta to znači

Srbija je jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/02/2024 > 11:20

podeli vest:

Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo šta to znači
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg

U Dubaiju je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti.

- Što se tiče Memoranduma koji je potpisan, to znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja - rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, stratapi i drugi mogu da koriste taj model.

- Tako da je dobar početak, ali mi moramo da razvijamo i naše jezičke modele i na osnovu ovoga će i nama biti lakše da ih razvijamo. Nisam sigurna kako na najbolji način da objasnim prostim jezikom koliko su te tehnologije važne u okviru veštačke inteligencije za naše kompanije i našu upravu. Svakako je važno da pratimo sve trendove i da uspostavljamo partnerstva sa UAE - rekla je Brnabićeva.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

 

Srbija je jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije, rekla je Brnabićeva.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije potpisan je između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije.

Potpislai su ga ministar Mihailo Jovanović i direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta Fejsal Al Banai.
 

Ostavite komentar