Vesti > Politika

Siniša Mali na SRPSKO-GRČKOM poslovnom forumu najavio VELIKE PLANOVE SRBIJE za Expo 2027: Evo u šta će se INVESTIRATI

Istakao je da je Srbija dostigla rekordno visoku zaposlenost

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

12/02/2024 > 12:33

podeli vest:

Siniša Mali na SRPSKO-GRČKOM poslovnom forumu najavio VELIKE PLANOVE SRBIJE za Expo 2027: Evo u šta će se INVESTIRATI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic


Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, govoreći na Srpsko-grčkom poslovnom forumu o najvećim projektima Srbije, da će Srbija 2027, godine biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO i da je predviđeno, kako je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatnih 17 do 18 milijardi evra investicija.

Mali je ocenio da je ova manifestacija velika razvojna šansa Srbije.

- Želim da kažem da smo lane ostvarili rast od 2,5 odsto, a da ove godine očekujemo da rast bude 3,5 odsto. Prošle godine smo prvi put prešli granicu od 69 milijardi evra bruto domaćeg proizvoda a ako sve bude kako smo planirali očekujemo da do kraja 2027. dostignemo 100 milijardi evra - rekao je on.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

 

Istakao je da je Srbija dostigla rekordno visoku zaposlenost, da se grade industrijski parkovi, ulaže u poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, putnu infrastrukturu.

- Za EXPO ćemo napraviti ceo novi kompleks, očekujemo milijardu evra neto efekta od dolaska ljudi na EXPO. Tamo ćemo napraviti i centar za vodene sportove, Nacionalni stadion, a sve to na 200 hektara površine - rekao je ministar Mali.

Naveo je da su rokovi kratki i da bi sve trebalo da bude gotovo do kraja 2026. godine. Očekuje da će na ono što ulaže država reagovati i privatni kapital i da će biti ulaganja i sa strane privatnika.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

 

Dodaje da će se graditi i brza pruga koja povezuje centar Beogarda sa aerodromom i EXPO-om.

Navodeći šta je urađeno u pripremi za EXPO, rekao je da je započeta izgradnja prve linije metroa, da je otvorena nova železnička stanica i da se gradi nova autobuska stanica.

- EXPO nas gura da budemo još agilniji i bolji. To je investicija koja nas gura napred - istakao je on.

Skrenuo je pažnju i na projekat Beograd na vodi, za koji je rekao da ja najveće gradilište napravljeno od najružnijeg dela grada i naveo da se u ovom naselju grade tržnice, muzeji, hoteli, pešački mostovi.

Ostavite komentar