Vesti > Politika

Direktor ODIHR-a pisao ANI BRNABIĆ: Hvala na odličnoj saradnji VLADE SRBIJE i ODIHR

U pismu se izražava spremnost za ulaganje dodatnih sredstava u unapređenje saradnje

Izvor: K1info/Tanjug

06/01/2024 > 17:03

podeli vest:

Direktor ODIHR-a pisao ANI BRNABIĆ: Hvala na odličnoj saradnji VLADE SRBIJE i ODIHR
Foto: Youtube Printscreen/B'nai B'rith Int'l


Direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači uputio je pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, u kojem se zahvalio na ''odličnoj saradnji ODIHR-a i Vlade.

Mekači je u pismu u koje je Tanjug imao uvid, naveo da je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala odličnu saradnju i da Kancelarija ceni značaj, koji, kako je naveo, srpske vlasti pridaju njihovoj misiji.

- Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost za odličnu saradnju koju je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala sa Vladom Srbije tokom svog rada. Cenim značaj koji srpske vlasti pridaju prisustvu posmatrača ODIHR-a u kontekstu izbornih procesa u Republici Srbiji i cenim Vaš lični doprinos procesu obezbeđivanja potrebnih sredstava za Misiju - naveo je Mekači u pismu.

On je izrazio zadovoljstvo što je u većini javnih izjava visokih državnih zvaničnika Srbije, uključujući i premijerku Brnabić, ''spremnost vlasti da se angažuju u praćenju izbornih ocena i preporuka ODIHR-a zauzimala centralno mesto''.

Istakao je da je ODIHR prepoznao napore Vlade da sprovede prethodne preporuke, kao i da ODIHR pomno prati dešavanja u Srbiji i da se radi na Konačnom izveštaju Misije za posmatranje izbora.

Prema njegovim rečima, ODIHR će i u budućnosti nastaviti da radi sa Vladom Srbije na otvorenim pitanjima i nedostacima uočenim kao deo njihovog nedavnog posmatranja i dodao da se nada da su stavovi ODIHR-a koji su dostavljeni medijima valjano preneti, te da su pomogli da se razume njihova perspektiva o nekoliko pitanja o kojima se raspravljalo u srpskom društvu u periodu nakon objavljivanja Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Mekači je podvukao da veruje da će Vlada Srbije sa ODIHR-om imati još bolju saradnju u budućnosti, s obzirom da se u pismu izrazava spremnost za ulaganje dodatnih sredstava u unapređenje saradnje. 

- Gledajući u budućnost, iskreno se nadam da će saradnja između ODIHR-a i relevantnih aktera ostati konstruktivna i usmerena na rezultate. Srpske vlasti mogu da nastave da se oslanjaju na stručnost i spremnost ODIHR-a da pomognu u vašim naporima da sprovedete prethodne preporuke ODIHR-a. Spremni smo da izdvojimo neophodna sredstva kroz naša uobičajene budžetske tokove za Projekat podrške izbornim reformama na Zapadnom Balkanu - zaključio je Mekoči u pismu.
 

Ostavite komentar