Vesti > Politika

Đurić o Kurtiju: Njegove snage ONEMOGUĆAVAJU snabdevanje srpskih BOLNICA i škola (VIDEO)

Ambasador je podsetio da je predsednik Vučić posebno ukazao na apsurd Kurtijevih tvrdnji

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

12/02/2024 > 20:18

podeli vest:

Đurić o Kurtiju: Njegove snage ONEMOGUĆAVAJU snabdevanje srpskih BOLNICA i škola (VIDEO)
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas u Vašingtonu da se u praksi videlo da policijske snage premijera privremenih prištinskih institucija  Aljbina Kurtija zaustavljaju transport s novcem koji Srbija obezbeđuje za srpski narod na Kosovu i Metohiji, zbog čega nije omogućeno snabdevanje srpskih bolnica, škola i drugih ustanova, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom izlaganju pred Savetom bezbednosti UN demaskirao Kurtijeve laži.

- On je pred Savetom bezbednosti u Ujedinjenim nacijama postavio pitanje zbog čega je transport sa novcem koji, uzgred budi rečeno, sprovodi britanska licencirana kompanija Henderson, zaustavljen na prelazima - rekao je Đurić za Tanjug.

Ambasador je podsetio da je predsednik Vučić posebno ukazao na apsurd Kurtijevih tvrdnji.

- On je tvrdio da mi tobože u nekim vrećama prebacujemo novac na Kosovo i Metohiju ilegalno i da je reč o netransparentnom procesu, a britanska licencirana kompanija na potpuno legalan način vrši prevoz valute koja je jedina legalna valuta, jedino legalno sredstvo plaćanja na teritoriji Republike Srbije - rekao je on.

Đurić dodaje da "Kurti zapravo sve vreme pokušava da sprovodi jedan proces koji ima za cilj da afirmiše njegovu poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, ne obazirući se na to što bolnice zbog njegovog etnonacionalističkog terora ostaju bez lekova, što trpi 69.000 korisnika plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.500 korisnika stipendija i još više korisnika Studentskog centra.

- Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici ima blizu 5.000 studenata, 10.000 studenata ukupno studira u tom gradu i na sve to Kurti je svojim delovanjem stavio katanac, a mi smo na to jasno ukazali pred međunarodnom zajednicom - rekao je on.

Podsetio je da je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu da se sazove hitna sednica Saveta bezbednosti, kada je međunarodnoj zajednici ukazano na to šta Kurti radi.

- Zato što je sednica održana, iako su neki u Beogradu pokušavali da tvrde da predsednik Vučić i Srbija nikada takvu inicijativu neće pokrenuti, a ta inicijativa je sprovedena. I to uspešno. I sada se Kurti nalazi u jednoj nezavidnoj političkoj situaciji koja ga tera da opet pokušava, a ja verujem, lažno, da prikaže da nešto radi na tome da se to promeni - rekao je on.

Đurić se osvrnuo i na odjeke i reagovanja na sednicu Saveta bezbednosti.

- Sama činjenica da je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti ili izrazilo zabrinutost ili direktno oštro osudilo Kurtijeve poteze, nešto je što nismo videli od 1999. godine, jer uvek je u Međunarodnoj zajednici držanje prema pitanju Kosova i Metohije bilo striktno po liniji na one zemlje koje priznaju, odnosno one koje ne priznaju - rekao je on.

Đurić je podsetio na to "da bi one koje priznaju, po pravilu bezuslovno i bezrezervno podržavale Prištinu, dok bi one koje ne priznaju, bile na srpskoj strani".

- Sada su te granice, na Kurtijev užas, zamućene i imali smo jasnu osudu njegovog delovanja od niza zemalja koje priznaju Kosovo i Metohiju - od Francuske, Malte, pa i do Sjedinjenih Američkih Država. Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama je vrlo jasno i eksplicitno rekla da nekoordinisani potezi, koji nanose teške štetne posledice srpskoj zajednici, ne treba da budu sprovođeni i da treba da budu povučeni - rekao je on.

Amsador Srbije u SAD stoga veruje da je to bio "dobar dan za ogoljavanje onoga što Kurti radi Srbima i da se čuje istina o tome u šta zapravo Kurtijev režim pretvara južnu srpsku pokrajinu".

- Veoma dobro je što i predsednik Vučić pred Savetom bezbednosti podsetio na to da ubedljiva većina država sveta priznaje teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju - rekao je on.
 

Ostavite komentar