Vesti > Politika

EP usvojio rezoluciju o Srbiji, ali ne i uslovljavanje finansijske pomoći

Rezolucija nije pravno obavezujuća

Izvor: K1info/Tanjug

08/02/2024 > 12:21

podeli vest:

EP usvojio rezoluciju o Srbiji, ali ne i uslovljavanje finansijske pomoći
Foto: Unsplash.com


Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas rezoluciju o situaciji u Srbiji posle izbora.

Rezolucija je usvojena sa 461 glasom "za" i 53 "protiv", dok su 43 bila uzdržana.

Evroposlanicu su glasali i za član 27 u kome se navodi da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu preporuka OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije i u kome se pozivaju Komisija i Savet da primenjuju stroge uslove, detaljno prate izveštaje Revizorskog suda i da odmah započnu reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.

U članu se podvlači, da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, Komisija se poziva na obustavu finansiranja EU na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji.

Taj član je usvojen sa 307 glasova za, 228 protiv i 19 uzdržanih glasova.

Rezolucija nije pravno obavezujuća.

Evropski parlament je prethodnih par godina izglasao više rezolucija o Srbiji, a poslednja je, pre današnje, usvojena 19. oktobra prošle godine i u njoj se Srbija pozivala da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja podriva "ustavni poredak Republike Kosovo".

Prošle godine u maju usvojena je i rezolucija u kojoj se ponavlja poziv da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, a u januaru 2023. doneta je Rezolucija kojom se EU poziva da prekine pregovore sa Srbijom, ako se ne odrekne Milorada Dodika.

U rezoluciji usvojenoj u martu 2022. godine SPC je optužena da raspiruje napetosti i rat na Balkanu, u julu je usvojena rezolucija u kojoj se pet članica EU poziva da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a u septembru iste godine traženo je da se obustave pristupni pregovori sa EU ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji.

 
 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar