Vesti > Politika

Predlog rezolucije EP NEPRIHVATLJIVO MEŠANJE u unutrašnje stvari SRBIJE: Teško da će biti formiranja KOMISIJE KOJU TRAŽE

Rezolucija EP nema obavezujući karakter, ali stvara politički ambijent za pritisak i da "lobira" za dodatne pritiske na Srbiju

Izvor: K1info/Tanjug

08/02/2024 > 09:01

podeli vest:

Predlog rezolucije EP NEPRIHVATLJIVO MEŠANJE u unutrašnje stvari SRBIJE: Teško da će biti formiranja KOMISIJE KOJU TRAŽE
Foto: printscreen tanjug


Diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da je konačan predlog rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji posle izbora najoštriji do sada jer se u njemu traži da se Srbija kazni na direktan način uskraćivanjem sredstava EU, kao i da se spovede istraga u jednoj suverenoj državi, što je, napominje, neprihvatljivo za Srbiju.

Poslanici različitih grupacija Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su se oko zajedničkog predloga rezolucije o situaciji u Srbiji, a Milivojević navodi za Tanjug da je upitno da li će rezolucija proći u institucijama EU, jer bi to, kako pojašnjava, značajno udaljilo Srbiju od pristupnih pregovora, ali i dovelo u pitanje interes EU koji se odnosi na region, ali i na druga pitanja, poput dijaloga oko KiM.

- Rezolucija sadrži nešto što do sada nije bila praksa, posebno sa ovim zahtevom da se formira istražna komisija i da se vrše istraživanja u jednoj suverenoj državi, što je po pravilu neprihvatljivo. To nije nešto što mislim da će proći, ali odražava politički pokušaj da se Srbija diskredituje - naveo je Milivojević.

Dodao je da je rezolucija rezultat angažovanja isključivo jedne grupacije stranaka  i njihovih predstavnika u Evropskom parlamentu.

- To su grupacije koje su već oštro nastupile i vezane za same izbore, to su socijalisti, liberali i zeleni, uz podršku i ove Makronove stranke na neki način. Prema tome, to je nastavak ovih pritisaka kojima već svedočimo od kraja izbora.To je suština tih pritisaka koji će se nastaviti, međutim, pitanje je da li će to zaživeti na nivou institucija i pitanje je u kojoj meri nastupi evropskih parlamentaraca odražavaju politike zemalja članica. Jer evropski parlamentarci nisu deo njihovih parlamenta i nisu deo njihovih političkih struktura -  naveo je Milivojević.

Na pitanje da li rezolucija može da donese neke praktične posledice Srbiji, Milivojević pojašnjava da ona nema obavezujući karakter, ali da stvara politički ambijent za pritisak i da "lobira" za dodatne pritiske na Srbiju.

 

Ostavite komentar