Vesti > Politika

Poslanici EP danas GLASAJU O PREDLOGU rezolucije o Srbiji

Nezavisnu međunarodnu istragu izveli bi ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije o neregularnostima izbora, navodi se

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

08/02/2024 > 08:41

podeli vest:

Poslanici EP danas GLASAJU O PREDLOGU rezolucije o Srbiji
Foto: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias


Poslanici Evropskog parlamenta (EP) glasaće danas o predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora, a ako bude usvojena, rezolucija neće biti obavezujuća.

Poslanici različitih grupacija Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su se oko zajedničkog predloga rezolucije kojom su prihvaćeni predlozi manjeg broja poslanika da se zatraži sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o izborima, od Evropske komisije dapokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, kao i da se uslovi finansijska pomoć EU.

Prema konačnoj verziji rezolucije u koju je Tanjug imao uvid, evroparlamentarci su naveli i da očekuju konačni izveštaj ODIHR-a, a ukazali su i na značaj slobode govora. 

Srpske vlasti se pozivaju da sarađuju sa OEBS/ODIHR, EU i Savetom Evrope i da olakšaju inkluzivan proces u "obezbeđivanju izbornih prava i sloboda institucija i procesa, uz učešće domaćih posmatrača izbora i političkih stranaka".

U tekstu se navodi da bi nezavisnu međunarodnu istragu izveli "ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije" o, kako se tvrdi, "neregularnostima parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i poziva se EK da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi se procenila situacija u vezi sa izborima i postizbornim dešavanjima.

Takođe se traži da parlament i vlada funkcionišu bez stalnog ciklusa kampanja i čestih vanrednih izbora i ukazuje na važnost nastavka međustranačkog dijaloga i procesa parlamentarnog dijaloga. U tekstu se tvrdi da su parlamentarni i lokalni izbori odstupili od međunarodnih standarda, i dodaje da je međunarodna misija za posmatranje izbora konstatovala da je izborni dan protekao glatko, ali da su ga, kako navodi, obeležili brojni proceduralni nedostaci.

Navodi se i da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako Srbija napreduje po pitanju reformi u vezi sa EU, što uključuje punu primenu preporuka OEBS/ODIHR-a i Venecijanske komisije. Kako se navodi, očekuje se da Evropska Komisija i Savet "primene strogo uslovljavanje", a da Komisija detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III ) i drugih finansijskih instrumenata. 

Foto: Unsplash.com

 

U slučaju da, kako se navodi u finalnoj verziji teksta, "srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke" ili, kako se dodaje,  ako istraga ukaže da su bile umešane u "prevaru birača", poziva se na obustavu finansiranja EU na osnovu, kako kažu, "teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji".

Osuđuju se, kako se tvrdi, napadi srpskih zvaničnika na međunarodne posmatrače i pozivaju vlasti u Srbiji da preduzmu korake da izbegnu bilo kakve dalje "kampanje dezinformacija" protiv izbornih posmatrača kao i  "nepotkrepljene tvrdnje srpskih vlasti" da su države članice EU bile umešane u organizovanje postizbornih protesta. 

Oni su kritikovali medijsku situaciju i rad Regulatornog tela za elektronske medije i pozvali  srpske vlasti da se suprotstave "stranom mešanju i kampanjama dezinformacija”.

U konačnoj verziji, izražava se žaljenje zbog nedostatka glasnih kritika Evropske komisije prema Srbiji, posebno, kako se navodi, komesara za proširenje (Olivera Varheljija) o  "brojnim optužbama o prevari birača".

 

Većina od 29 tačaka u konačnoj verziji rezolucije Evropskog parlamenta, predstavlja predloge određenog broja poslanika iz grupacija Obnovimo Evropu, Progresivne alijanse socijalista i demokrata i Zelenih-Evropskog slobodarskog saveza i pojedinačnih inicijalnih predloga političkih grupacija.

U ime Obnovimo Evropu predlog je podneo poslanik Klemen Grošelj, u ime socijalista i demorata to su učinila četvorica poslanika - Pedro Markes, Andreas Šider, Tonino Picula i Tejs Rojten, dok je u ime grupacije zelenih predlog podnelo devet poslanika, među kojima je i Viola fon Kramon Taubadel.

Uz njih predloge rezolucije Evropskog parlamenta, koji inače broji 705 članova, podneli su Evropska narodna partija (EPP), Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i levičari. 

Evropski poslanici su zatražili da se rezolucija prosledi predsedniku Evropskog saveta, Evropskoj komisiji, visokom predstavniku EU za spoljne poslove, državama članicama, predsedniku, vladi i Skupštini Srbije, kao i Kancelariji OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, parlamentarnoj skupštini OEBS i parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

 

Ostavite komentar