Vesti > Politika

DAČIĆ otkrio: Sednica SB UN biće otvorena za javnost, predstavljaće nas VUČIĆ

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

07/02/2024 > 08:32

podeli vest:

DAČIĆ otkrio: Sednica SB UN biće otvorena za javnost, predstavljaće nas VUČIĆ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je od ministra spoljnih poslova Gvajane, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenjih nacija, noćas dobio poruku da će sednica tog tela UN posvećena Kosovu biti održana sutra u 21 sat po našem vremenu, i to u otvorenom formatu.

- To još nije zvanično objavljeno, ali po informacijama koje imamo iz sedišta UN, odnosno od samog predsedavajućeg, sednica će odlukom predsedavajućeg, bez glasanja, biti otvorenog tipa - rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Dačić je istakao da će na sednici Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost.

- Što se tiče same procedure, mi smo bili svedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu. Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi mogle da se plasiraju laži - ističe Dačić.

Foto: Tanjug/AP

 

Objasnio je da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, postoje i privatne sednice. Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

- Tačno je da se to dešavalo, ali u vreme od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice - dodao je Dačić.

Naveo je da su se kabinet predsednika i ministarstvo maksimalno trudili da kroz doplomatske kontakte ostvare uticaj da ukoliko dođe do glasanja imamo određeni broj glasova.

Naglasio je i da predsedavajuća Gvajana je odlučivala o tome da li je sednica otvorena i zatvorena, ali je moglo da dođe i do glasanja.

- U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sednica bude zatvorena. Mi smo razgovaralči sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je rekao da je svojom oslukom predsedavajuće bez glasanja Gvajana zakazala sednicu za četvrtak u otvorenom formatu - poručuje Dačić.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar