Vesti > Politika

Borelj ZABRINUT: Moguća eskalacija SUKOBA na Bliskom istoku

On je najavio da će danas biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

03/02/2024 > 14:05

podeli vest:

Borelj ZABRINUT: Moguća eskalacija SUKOBA na Bliskom istoku
Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

- Neprekidno uozoravamo da je Bliski istok uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira. Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, postoje napadi u Iraku, napadi u Crvenom moru. Zato smo pozivali sve da pokušaju da izbegnu eskalaciju. Dok traje rat u Gazi, veoma je teško poverovati da će se, na primer, situacija u Crvenom moru popraviti, jer je jedno povezano sa drugim. To je domino efekat u regionu - upozorio je Borelj na konferenciji za medije.

On je najavio da će danas biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU (Gimnih format) na kojem će se razgovarati o tri dominantne teme - Bliskom istoku, Ukrajini i Africi.

Prema njegovim rečima tema će biti i situacija sa Agencijom UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), nakon što su neke države članice, posle optužbi protiv UNRWA da su pojedini njeni pripadnici bili umešani u napad hamasa na Izrael, reagovale povećanjem podrške, druge najavile da će najpre ispitati optužbe, a neke su odlučile da ukinu podršku toj agenciji.

- Različiti pristupi kritičnim problemima nisu dobri za evropsku poziciju. Moramo da imamo zajednički, koordinisani stav i o tome ćemo danas razgovarati - rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je predočio da će ministri spoljnih poslova morati da nastave da razgovaraju o vojnoj podršci Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana

 

- Postignut je dogovor o civilnoj pomoći u vrednosti od 50 milijardi evra i to je veoma dobra vest. Ali još uvek moramo da donesemo oduku kako da implementiramo našu vojnu podršku, kako bilateralno, tako i kroz Evropski mirovni fond - rekao je Borelj.

On je ukazao da je neophodno snažno angažovanje EU i kada je reč o Africi, navodeći da nije reč samo o Sahelu, već da ima drugih kriznih žarišta u Africi, navodeći rat u Sudanu, situaciju na Rogu Afrike i u Somaliji.

- Generalno gledano, moramo da preispitamo naš pristup Africi kako bismo ponudili više saradnje i razumeli da je stabilnost afričkih država deo naše bezbednosti - poručio je Borelj.
 

Ostavite komentar