Vesti > Svet

BORELJ okrenuo PLOČU: Više neće govoriti o MIROVNOM PROCESU Izraela i Palestin, evo kada će predstaviti PLAN za REŠENJE

Visoki predstavnik EU kaže da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze trenutno pod opsadom Izraela

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

22/01/2024 > 09:11

podeli vest:

BORELJ okrenuo PLOČU:  Više neće govoriti o MIROVNOM PROCESU Izraela i Palestin, evo kada će predstaviti PLAN za REŠENJE
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo


Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je danas, pred početak sastanka EU posvećenog mirovnom planu za Gazu, da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

- Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već želim proces rešenja sa dve države - rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, kako navodi Times of Israel.

On je takođe istakao da humanitarna situacija u Pojasu Gaze, koji je trenutno pod opsadom Izraela zbog sukoba sa Hamasom, ne može biti gora.

Borelj će na današnjem sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu, preneo je ranije Times of Israel.

 

Ostavite komentar