Vesti > Politika

Borelj i Varhelji o IZBORIMA: Pravilno funkcionisanje DEMOKRATKIH INSTITUCIJA u srži procesa PRIDRUŽIVANJA EU

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju EU očekuje konačni izveštaj i preporuke posmatrača OEBS/ODIHR za buduće izbore

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

19/12/2023 > 16:28

podeli vest:

Borelj i Varhelji o IZBORIMA: Pravilno funkcionisanje DEMOKRATKIH INSTITUCIJA u srži procesa PRIDRUŽIVANJA  EU
Foto: Pixabay.com


Izborni proces zahteva konkretna unapređenja i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u samoj srži procesa pridruživanja Srbije EU.

Ovo u poručili visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručili povodom preliminarnih nalaza i zaključka međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju EU očekuje konačni izveštaj i preporuke posmatrača OEBS/ODIHR za buduće izbore, koje bi trebalo primeniti što pre i mnogo pre narednih izbora.

Takođe, poručili su i da očekuju da nadležni nacionalni organi na transparentan način ispitaju verodostojne prijave o nepravilnostima, uključujući i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama.

- Pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog u čitavom političkom spektru - napisali su Borelj i Varhelji u saopštenju.

 

Ostavite komentar