Vesti > Politika

Predsednik Vučić u Domu zdravlja u KRUŠEVCU: Uložili smo ogroman NOVAC U ZDRAVSTVO i KLINIČKE CENTRE

Novi mamograf koristi se u ranoj detekciji tumora koji se mogu uspešno lečiti, ako se otkriju na vreme

Izvor: K1info/Tanjug

07/12/2023 > 17:19

podeli vest:

Predsednik Vučić u Domu zdravlja u KRUŠEVCU: Uložili smo ogroman NOVAC U ZDRAVSTVO i KLINIČKE CENTRE
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Službu za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja u Kruševcu, koja je dobila najsavremeniji mamograf.

U Dom zdravlja je nedavno stigao najsavremeniji digitalni mamograf sa tomosintezom koje je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

- Uložili smo ogroman novac u kliničke centre u Beogradu, Nišu, gradi se mnogo bolnica, domova zdravlja, stižu mamografi, nastavićemo sa inovativnim lekovima i lečenjem retkih bolesti - rekao je predsednik Vučić.

Tokom obilaska Doma zdravlja predsednik je razgovarao i sa lekarima koji su danas obavili prve preglede mamografa u ovoj ustanovi danas.

- Samo moramo da kažemo ženama da kada dođu da time spasavaju svoje živote - rekao je predsednik.

Predsednik je objasnio da grad u kome se danas nalaze nije isti već da se promenio i dodao da Srbija mora da se razvija svuda, te da Srbija nije samo Beograd i Novi Sad.

Predsednik je rekao da zdravstveni radnici rade u najtežim uslovima i podsetio da će od 1. januara imati povećanje plata za još 10 odsto.

Vučić je rekao da nema grada u Srbiji za koji je država izdvojila toliko novca kao što je Kruševac.

- Kruševac više nije isti grad kao pre sedam ili 10 godina, to vide samo oni koji dođu sa strane - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je razgovarao sa roditeljima dece obolelih od retkih bolesti i da je video koliko njima znači pomoć koju su dobili od države.

- Veliki novac smo uložili u lekove za retke bolesti. Kada sam razgovarao sa roditeljima dece koja imaju retke bolesti, video sam da njihovoj sreći nema kraja. To je cilj ovoga što radimo - istakao je Vučić.

On kaže da je sve što želi to da samo jedan od ratova koji su u toku u svetu prestane, i da će onda sve biti dobro.

- Ja mogu da vam kažem da ćemo mi ovde moći da zaposlimo i nove tehničare, i da donesemo mamografe nove - kaže predsednik.

Obilasku Doma zdravlja prisustvuju i ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Novi mamograf koristi se u ranoj detekciji tumora koji se mogu uspešno lečiti, ako se otkriju na vreme.

U ovaj Dom zdravlja pre godinu dana stigao je i digitalni rendgen, koji je isto obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Predsednik je rekao da je svojom "škodom" otvorio  10-11 kilometara Moravskog koridora, i da je to velika i vredna stvar.

- Mnogo stvari ćemo uraditi, ako hoćemo da sačuvamo ljude i dolini Rasine. Sem hale i bolnice, ne znam šta ste još tražili - dodaje on.

Ulaganje u univerzitete

Predsednik je izjavio i da će u narednih pet do deset godina pokušati da osnaži srpske univerzitete i fakultete da bi, kako je rekao, zadržao srpsku omladinu u zemlji.

On je rekao da su ranije iz zemlje najviše odlazili zavarivači, mehaničari i  električari, a danas odlaze, pre svega, iz srednjih škola na fakultete, zato što misle da u inostranstvu imaju bolje škole. 

- Zato ćemo najbolje škole da dovedemo u zemlju, dodatno da osnažimo naše univerzitete i fakultete da pokušamo da svu decu i sve talentovane mlade ljude sačuvamo u Srbiji. To je projekat za narednih pet do deset godina, ali je za to potreban ogroman novac. Ali kao što smo videli, neke druge zemlje su to problem uspešno rešile - rekao je Vučić i istakao da se sve više naših ljudi vraća u zemlju.

Dodao je da mu je iz tog razloga posebno bila važna jučerašnja poseta Stiva Voznijaka Beogradu.

Takođe, rekao je da će i predsednik Mančester sitija doći u Beograd kada Crvena zvezda bude igrala u Ligi šampiona 13. decembra.
 

Ostavite komentar