Vesti > Politika

SAD i Austrija o ČLANSTVU ZEMALJA Zapadnog Balkana u EU: Mi to POTPUNO PODRŽAVAMO

Na godišnjem Strateškom dijalogu između vlada dve zemlje održanog danas u Beču, između ostalog, razgovaralo se i o ratu u Ukrajini

Izvor: K1info/Tanjug

04/12/2023 > 22:39

podeli vest:

SAD i Austrija o ČLANSTVU ZEMALJA Zapadnog Balkana u EU: Mi to POTPUNO PODRŽAVAMO
Foto: Evropska unija

SAD i Austrija u potpunosti podržavaju članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Stejt departmenta nakon godišnjeg Strateškog dijaloga između vlada dve zemlje održanog danas u Beču.

- Teme o kojima se razgovaralo uključivale su pitanja globalne i regionalne bezbednosti, važnost održavanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, pitanja koja se tiču Bliskog istoka i NR Kine, odbrana i unapređenje ljudskih prava i demokratije, borba protiv rasizma, antisemitizma i antimuslimanske mržnje, podrška preživelima Holokausta, razoružanje i neproliferacija i Zapadni Balkan. S tim u vezi, obe strane su u potpunosti podržale buduće pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU - piše u saopštenju.

Dodaje se da Austrija i SAD izražavaju nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a zvaničnici dve države su ponovili svoju zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

Dve strane su konstatovale da su ekonomski odnosi Austrije i SAD i dalje jaki i čvrsti, a naglašen je i značaj transatlantske saradnje u rešavanju geopolitičkih pitanja, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Ostavite komentar