Vesti > Politika

Miletić o POSETI MELONIJEVE: To je POTVRDA zadovoljstva Italije DRŽAVNIM VRHOM Srbije

Ova poseta sama po sebi ima i političku dimenziju i ekonomsku, ali i bezbednosnu, poručio je on

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

04/12/2023 > 16:01

podeli vest:

Miletić o POSETI MELONIJEVE: To je POTVRDA zadovoljstva Italije DRŽAVNIM VRHOM Srbije
Foto: printscreen Tanjug


Dolazak predsednice Vlade Italije Đorđe Meloni u Srbiju je potvrda posebne pažnje i zadovoljstva što je državni vrh Srbije vodio Srbiju na pravi način, ka miru, bezbednosti, razvoju, i što je doprineo razvoju odnosa do nivoa da danas možemo da se pohvalimo da je Italija drugi trgovinski partner u Evropi, izjavio je danas za Tanjug direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

- Ova poseta sama po sebi ima i političku dimenziju i ekonomsku, ali i bezbednosnu. U tom smislu podrška Italije bezbednosti na KiM je dodatno važna, i čini mi se da sve govori da će Italija imati pravi pristup, u kom će na neki način i zastupati u Kvinti poziciju Srbije, jer dovoljno je bar na pravi način saslušati, razumeti, a onda i reagovati. To je već vidljivo, pozicija Italije koja je samo verifikovana dolaskom pred izbore, u kom se i u Evropi razmišlja o uvršćenju Ohriskog sporazuma u poglavlje 35 - naveo je on za Tanjug povom jučerašnje posete Melonijeve Srbiji.

Ukoliko bi se desilo da Ohridski sporazum bude uvršćen u poglavlje 35 na način kako ga interpretiraju Albanci na KiM, Miletić kaže da bi to značilo da EU ne želi Srbiju u EU, što bi smatra on, bilo kontraproduktivno primeniti.

- Nadam se da je Melonijeva dobro razumela poruku našeg državnog vrha i da se tako nešto neće desiti. Svašta smo videli, razne odluke su u Evropi donošene koje nisu u interesu same Evrope, i ovakva odluka nije nemoguća s tim što treba imati u vidu da se tu pita i Mađarska i Italija i druge zemlje koje ne samo da nisu priznale KiM, nego koje vide da se situacija u Evropi i svetu komplikuje - izjavio je on.

Govoreći o spomeniku palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu koji je prvo bio izmešten na inicijativu ambasade Francuske i Nemačke, a potom vraćen na staro mesto na pravoslavnom groblju u Prištini, Miletić je rekao da bi izvinjenje francuskog i nemačkog ambasadora bilo dobro i dodao da on lično smatra da bi rešenje za ovu situaciju bilo da ambasadori podnesu ostavke ili da budu povučeni sa pozicija diplomatskih predstavnika.

- Oni su napravili veliku štetu u odnosima Srbije i Francuske pre svega, jer Nemačka u kontinuitetu ima neku nakaradnu politiku, s moje tačke gledišta, koja je iritirajuća, koja nije izbalansirana. Francuska ima rastući nivo saradnje i razumevanja, i da francuski ambasador učestvuje u takvom primitivnom činu, teško mi je razumljivo i mislim da bi morao da snosi odgovornost - poručio je Miletić.

Ostavite komentar