Vesti > Politika

Italija je uz Srbiju na EVROPSKOM PUTU, naše KOMPANIJE ŽELE da posluju ovde: Meloni pohvalila Vučića da je DOBAR DOMAĆIN

Naši odnosi pokazuju strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, rekla je ona

Izvor: K1info/Tanjug

03/12/2023 > 15:55

podeli vest:

Italija je uz Srbiju na EVROPSKOM PUTU, naše KOMPANIJE ŽELE da posluju ovde: Meloni pohvalila Vučića da je DOBAR DOMAĆIN
Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav


Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je u jednodnevnoj poseti Srbiji, zahvalila se danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, tokom svoje prve posete zemlji i naglasila da su Italija i Srbija posebno u poslednjem periodu razvili bilateralne odnose.

- Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsednik, a i dijalog između naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju - rekla je Meloni u obraćanju medijima nakon sastanka sa Vučićem.

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika.

- Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja - rekla je Meloni.

Ona je naglasila da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla "ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope".

- Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži. Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele - rekla je Meloni.

Ostavite komentar