Vesti > Politika

Predsednik VUČIĆ u DUBAIJU: Uveren sam da će SRBIJA otvoriti vrata punopravnog članstva u EU

Svetski lideri, predstavnici Vlada i delegati iz celog sveta učestvuju na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznat

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: M. D.

01/12/2023 > 08:30

podeli vest:

Predsednik VUČIĆ u DUBAIJU: Uveren sam da će SRBIJA otvoriti vrata punopravnog članstva u EU
Foto: Facebook/Aleksandar Vučić


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom na otvaranju Samita lidera o klimatskim promenama COP 28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU - naveo je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbije.av uz fotografiju susreta.

 

 

On je u razgovoru sa direktorkom MMF Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen na otvaranju Samita lidera o klimatskim promenama COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju. O klimatskim promenama i ulozi Evrope i Srbije u rešavanju ovog globalnog problema razgovarao sam sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc-Musar i Mete Frederiksen -  objavio je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbije.av uz fotografije susreta.

 


 

 

Ranije jutros, objavljeno je da je predsednik Srbije stigao u Dubai ekspo siti, gde se održava Samit lidera o klimatskim promenama COP28.

Vučića su dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Antonio Gutereš. 

Ove godine beleži se rekordan broj  čelnika država i Vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan COP samit nije imao.

Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

 

Nakon dolaska svih zvanica, uslediće svečana ceremonija otvaranja Samita lidera i to govorom predsednika UAE, šeika Bin Zajeda.

Potom će se prisutnima obratiti i ostali učesnici, među kojima je i predsednik Vučić.

Skoro svi lideri sveta su u Dubaiju, izuzev američkog predsednika Dzozefa Bajdena, predsednika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.

Na marginama Samita, Vučić će imati i niz bilateralnih sastanaka sa brojnim visokim zvaničnicima.

Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

 

Predsednik se sastao, pred ceremoniju otvaranja Samita lidera o klimatskim promenama COP28, sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom

Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom
- Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna - napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik Vučić učestvuje u Dubaiju na Samitu lidera o klimatskim promenama COP28.
 

 

Ostavite komentar