Vesti > Politika

Šešelj otkrio ŠTA MISLI O VUČIĆU, zašto je imao KECA IZ VLADANJA i protiv čega se DANAS BORI?

Srpska radikalna stranka na izbore izlazi pod sloganom "Otadžbina Srbija, majka Rusija!" , a Šešelj otkriva ključne tačke njihovog programa

Izvor: K1info

29/11/2023 > 11:36

podeli vest:

Šešelj otkrio ŠTA MISLI O VUČIĆU, zašto je imao KECA IZ VLADANJA i protiv čega se DANAS BORI?
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 17. decembar 2023. godine, a građani će imati mogućnost da biraju između 18 različitih stranaka na izbornoj listi.

Među njima se ističe Srpska radikalna stranka, koja na izbore izlazi pod sloganom "Otadžbina Srbija, majka Rusija!" Ova izjava dobija na težini nakon što je lider stranke otkrio suštinska obećanja koja će radikali predstaviti biračkom telu. U intervjuu u emisiji "Uranak" na televiziji K1, Vojislav Šešelj detaljno otkriva ključne tačke njihovog programa i strategije kojima planiraju da osvoje podršku građana. 

- Na svakom našem kongresu, naš ulazak je obeležen pesmom "Spremte se, spremte, četnici", i praćen izvođenjem ruske i srpske himne. Ova praksa je ukorenjena u tradiciju naše stranke već decenijama. Mi smo posvećeni ruskom narodu i kulturi, te smo ponosni rusofili. Naša ljubav prema Rusiji ne umanjuje našu predanost Srbiji, naprotiv, smatramo da ove dve velike zemlje zaslužuju našu jednaku podršku. Lično, izražavam svoju spremnost da, ako bude potrebno, dam najveću žrtvu za svoju otadžbinu Srbiju i majku Rusiju. Već sam pokazao svoju predanost Srbiji, a verujem da je ljubav prema otadžbini i majci nešto neprocenjivo. Uvek sam uveren da je važno razmišljati ne samo o onome što sam dobio, već i o tome kako sam doprineo svojoj zemlji i zajednici - kaže Šešelj.

On dodaje da je ceo svoj život posvetio otadžbini.

- Posvetio sam ceo svoj život otadžbini, uveren da sam njoj činio dobro. Moj put je počeo kao buntovnik u gimnaziji. Važno je napomenuti da sam dobio keca iz vladanja dok sam bio predsednik Omladinske organizacije gimnazije. Razlog za to bio je moj sukob s direktorkom, koju sam optužio na sastanku školskog saveta, nazivajući je antisocijalističkim elementom, ističući da laže. Imao sam argumente, ali pod njenim uticajem nastavničkog veća, dobijam ukor i keca iz vladanja, što me onemogućava da izađem na maturski ispit u prvom roku. Bio sam aktivan i na sastancima nastavničkog veća i Saveta kao član, predstavljajući interese đaka. Uprkos odnosu snaga, nisam odustajao od svojih principa, podnosim žalbu Savetu. Iako nisu želeli da mi daju pet iz vladanja, nisu podržali ni direktorku- rekao je on i dodao:

- Bitno mi je bilo da izađem na maturu, ali nikada nisam odustajao od svojih uverenja. Zatim se kao student, sukobljavam  sa Fuadom Muhićem, zagovornikom titoizma. Kao prodekana, protivim se njegovom izboru za dekana, ali ne uspevam. Obećano asistentsko mesto izostaje, pa prelazim na FPN gde se suočavam sa panislamistima. Kada sam napunio 27 godina, pobunjujem se protiv komunizma i titoizma, što je rezultiralo kaznom od osam godina zatvora, a zatim smanjenjem kazne na četiri godine, pa na godinu i po, koliko sam zapravo odslužio.

Šešelj naglašava da je bio u pravu u svojim uverenjima.

- Sve sam to radio za otadžbinu. Komunizam je morao pasti. Tokom vremena, istorija je potvrdila ispravnost mog stava. Mnogi su žrtvovali svoje živote boreći se protiv komunizma, a nisu doživeli trenutak kada bi društvo priznalo njihovu ispravnost. Za mene su istorija i društvo potvrdili da sam bio u pravu. Konačno, komunizam je srušen nekoliko godina kasnije - kaže lider srpskih radikala.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

On je objasnio protiv čega se danas bori.

- Današnja borba koju vodim usmerena je protiv svih pretnji koje smatram neprijateljskim prema srpskom narodu. Među tim pretnjama nalaze se različiti faktori, uključujući Zapadne sile i NATO, koji su, prema mom uverenju, oduzeli Kosovo i Metohiju, kao i deo teritorije Republike Srpske. Iako je Kosovo formalno oteto, važno je napomenuti da nije postiglo međunarodno priznanje, budući da ga nisu svi članovi Ujedinjenih nacija priznali. Svestan sam da su neki delovi međunarodne zajednice priznali nezavisnost Kosova, ali istovremeno primetan je nedostatak globalnog konsenzusa u vezi s tim pitanjem - rekao je Šešelj i dodao:

- Takođe, izražavam zabrinutost zbog situacije u kojoj su, prema mom mišljenju, Hrvati uz podršku Amerike i drugih Zapadnih sila oduzeli deo srpske Krajine. Verujem da je važno raditi na povratku svih teritorija koje su nekada bile deo jedinstvene srpske države. Moj motiv za angažovanje u ovoj borbi proističe iz dubokog ukorenjenja u istorijskom nasleđu. Ideja "Velike Srbije" nije nova i prepoznajem da su mnogi velikani kroz istoriju, poput grofa Đorđa Brankovića, Vuka Karadžića, i Njegoša, sanjali o ostvarenju te vizije. Iako svestan da ostvarenje ove ideje nije jednostavno, nastavljam sa svojim doprinosom, sa ciljem očuvanja srpskog nasleđa i teritorijalnog integriteta. Možda neću lično doživeti trenutak ostvarenja, ali verujem da će ta ideja jednog dana postati stvarnost.

Lider radikala ističe da u Srbiji ne postoji patriotska desnica.

- Mi nemamo patriotsku pravu desnicu, to je izdajnička desnica.  Vučić je pružio podršku ovom političkom pravcu tokom prethodnih izbora, ali, nažalost, odmah nakon izbora, oni su se okrenuli protiv njega i sklopili dogovor sa Đilasom. Očekivali su da će preuzeti vlast u Beogradu, ali Đilas ih je izneverio kada se vratio na kanabe kod Vučića. Vučić im je aktivno pomogao u kampanji ove grupe, obezbedio im je sve resurse za propagandu, finansijsku podršku od naprednjaka, omogućio dovoljan broj potpisa za prijavu izbornih lista, čak su im dodeljeni i prostori u mnogim opštinama gde nisu imali značajno članstvo. Ovo tvrdim pod zakletvom. Takođe su dobili pomoć od strane naprednjaka pri određivanju kontrolora na biračkim mestima, s obzirom da nisu imali dovoljan broj sopstvenih ljudi. Međutim, sada verujem da trenutno ne mogu očekivati istu meru podrške od strane Vučića. Ovaj zaokret u njihovom ponašanju nakon dobijene podrške dodatno pokazuje njihovu neiskrenost i nedostatak doslednosti  - kaže Šešelj.

On objašnjava zbog čega predsednik države ne pomaže Srpsku naprednu stranku.

Vučić je već na prethodnim izborima izrazio mišljenje da smo smetnja u Skupštini, a to smatramo tačnim jer smo jedina istinska opoziciona stranka. Za svaku sednicu Skupštine pažljivo se pripremamo, te smo kompetentni sagovornici spremni za svaku raspravu u kojoj učestvujemo. Što se tiče lokalnih izbora, na nekim mestima izlazimo samostalno, dok na drugim sarađujemo. U Beogradu smo odlučili zajedno izaći kako bismo sprečili eventualna iznenađenja. U prethodnom ciklusu, radikali su ostvarili gotovo 15 hiljada glasova, ali nismo uspeli preći cenzus. Ne očekujemo da ćemo ovog puta ostvariti značajno veći rezultat, ali smo svesni važnosti naše prisutnosti i borbe za opozicioni glas - rekao je on.

Šešelj smatra da je Vučić inteligentan čovek, kao i da podržava njegove pojedine političke stavove.

- Podržavam Vučića u njegovim principima koji se odnose na odlučnost da ne prizna nezavisnost Kosova, da se suprotstavi njegovom članstvu u Ujedinjenim nacijama, i da brani Republiku Srpsku nakon Dejtonskog sporazuma. Takođe, podržavam njegovu odluku da se protivi ideji da Republika Srpska bude apsorbovana u unitarnu Bosnu i Hercegovinu, kao i da se ne uvode sankcije Rusiji. Zbog tih principa, podržavam Vučića i neću se usmeriti protiv njega. Međutim, imam određene primedbe na rad njegove stranke. Nedavno sam proučavao statističke podatke o penzionom sistemu Srbije i bio sam iznenađen otkrićem da najviše penzije iznose 190 hiljada dinara, dok su najniže oko 15 hiljada dinara. U okviru radikala smatramo da je ova situacija neodrživa i da je potrebna reforma zakona o penzijskom osiguranju. Predlažemo da se zaustavi rast najviših penzija, dok se istovremeno postepeno povećavaju najniže, sa ciljem postizanja odnosa 1:4, gde bi najviša penzija bila četiri puta veća od najniže. Ovo je važno jer penzija ne predstavlja samo radnu kategoriju, već ima i socijalni aspekt - ističe Šešelj.

Šešelj je otkrio i da li nakon izbora može da dođe do saradnje između radikala i socijalista?

- Možemo sarađivati i sa naprednjacima i sa socijalistima. Verujem da će naprednjaci pobediti i osigurati većinu sami. Ako ne, sarađivaće s socijalistima, i u tom slučaju, nećemo biti potrebni. Međutim, ako se suoče sa problemima i ne ostvare većinu s njima, spremni smo da priskočimo u pomoć, pod uslovom da pređemo izborni cenzus. Ipak, postoji problem jer su oni za ulazak u a EU, dok mi nismo za nju. Budući da se o tome neće odlučivati pre 2030. godine, možemo slobodno ponuditi našu podršku tokom jednog mandata -  zaključio je Vojislav Šešelj u emisiji "Uranak" na televiziji K1.


 

Ostavite komentar