Vesti > Politika

KLADIONICE PREDVIĐAJU: Desnica u PADU, SNS UBEDLJIV u Srbiji i BEOGRADU! Ko NE PRELAZI cenzus?

Evo šta kažu prve kvote, objasnili i potencijalna "iznenađenja"

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

28/11/2023 > 12:14

podeli vest:

KLADIONICE PREDVIĐAJU: Desnica u PADU, SNS UBEDLJIV u Srbiji i BEOGRADU! Ko NE PRELAZI cenzus?
Foto: K1info/Shutterstock/Freepik


Objavljene su prve kvote iz kladionica za predstojeće izbore koji će se održati u Srbiji 17. decembra. Kladionice su istraživale javno mnjenje i objavile svoja predviđanja.

Evo šta kažu prve kvote:

1. Koalicija Dveri i Zavetnika ima oštar pad rejtinga u odnosu na period od pre samo mesec dana.

2. SNS je ubedljivo najpopularnija i u Srbiji i u Beogradu, s tim što je odnos snaga između vladajuće koalicije i prozapadne opozicije sličan kao prošle godine.

3. Prognozirana je još manja izlaznost nego na izborima prošle godine.

4. Jedna stranka i još jedna koalicija su na ivici cenzusa i njihov rezultat bi mogao znatno da utiče na raspodelu snaga u parlamentu Srbije i Skupštini Beograda. 

Dveri i Zavetnici u padu

Danas im kladioničarske liste daju samo 6,2 odsto.

Istina je da su pre svega Zavetnici bili u žiži javnosti upravo u ovom periodu, i to ne zbog razloga koji su dobri po njih. Pre svega, dogodio se krah pregovora desničarskih opozicionih stranaka o izlasku na izbore u jednoj koloni, za šta je kao krivac označen Stefan Stamenkovski, muž predsednice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski. 

Od tada se u javnosti vodi polemika ko uopšte vodi Zavetnike - Milica ili njen muž? Pritom, ponovo su isplivale i stare veze muža Milice Zavetnice sa vojnikom krimi-rijaliti zvezde Kristijana Golubovića, osuđenog zbog reketiranja, ali i sa poznatim pripadnikom voždovačkog mafijaškog klana. 

Podrška koaliciji Zavetnici - Dveri na kladionicama je niska i ako se uzme u obzir da su na prethodnim izborima na odvojenim listama ove dve stranke zajedno osvojile ukupno 7,74 odsto glasova.

Foto: Shutterstock

 
SNS ima ubedljivu prednost i u Srbiji i u Beogradu

Kladionice smatraju da ubedljivo najveću podršku na republičkom nivou ima SNS sa 42,5 odsto, dok je lista "Srbija protiv nasilja" na 21,3 odsto. Na trećem mestu je SPS sa 10,2 odsto. a iznad cenzusa su i Dveri - Zavetnici sa 6,2 odsto i koalicija NADA sa 5,4 odsto.

Na ivici cenzusa su Narodna stranka sa 2,65 odsto i lista Boris Tadić - Dosta je bilo - Otete bebe sa istim rejtingom ali blago manjim projektovanim šansama da ga prebace.

Od manjinskih lista najbolje stoje liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu" sa procenjenih 1,76 odsto i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,6 odsto. 

Kada je reč o Beogradu, prve kladioničarske kvote kažu da je SNS na 37,6 odsto, a "Srbija protiv nasilja" na 33,4. Na trećem mestu je SPS sa 7,1 odsto, a zatim Dveri - Zavetnici sa 6,1 odsto. Iznad cenzusa su još lista NADA sa 5,6 odsto i Narodna stranka sa 3,05 odsto.

Blizu ulaska u gradsku skupštinu je koalicija Boris Tadić - Dosta je bilo - Otete bebe sa 2,85 odsto.

Aleksandar Vučić, nosilac SNS liste, prokomentarisao je nedavno da su se u "u Beogradu stvari umnogome promenile". 

- Mi smo po prvi put, doduše od pre mesec dana, po prvi put ispred liste Dragana Đilasa. Oni su pre toga bili ispred nas nekoliko meseci. Verujem da ljudi vide ko, šta i kako radi i verujem i da će tu rezultat biti dobar. Ne bude li, mi ćemo prvi čestitati i poželeti uspeh svima koji su nas pobedili i na nivou Srbije i na nivou Beograda i na nivou svakog grada i opštine u svakom mestu - poručio je tada Vučić.

Foto: Shutterstock

 
Nemaju efekta kampanje za veću izlaznost?

Kladionice očigledno ne veruju mnogo u efikasnost nadstranačkih kampanja za povećanje izlaznosti, poput "ProGlasa", i prognoziraju osetno manju izlaznost nego na prethodnim izborima.

Granica izlaznosti na republičkim izborima postavljena je na samo 53,5 odsto, a na izborima pre samo nešto više od godinu i po dana glasalo je 58,6 odsto. Kladionice i u Beogradu očekuju manju izlaznost od 56,5 odsto, što je za 1,2 procentna poena niže nego na prethodnim izborima.

Od pada rejtinga koalicije Dveri - Zavetnici najviše su profitirali, sudeći prema kladionicama, Narodna stranka Vuka Jeremića i lista Boris Tadić - Dosta je bilo - Otete bebe kojima se prognozira da su na ivici cenzusa i u Srbiji i u Beogradu. 

Prema kvotama, obe liste za republičke izbore su na 2,65 odsto, s tim što se Tadiću i Raduloviću daju manje šanse da prebace taj rezultat. U Beogradu se Jeremiću prognozira cenzus sa 3,05 odsto glasova, a Tadiću i Raduloviću 2,85 odsto.

Mnogo toga u krajnjoj raspodeli izbornog kolača i postizbornim koalicijama moglo bi da zavisi od dve stvari: da li će u naredne tri nedelje Dveri i Zavetnici nastaviti da se kreću i rikverc i da li će Narodna stranka i koalicija Boris Tadić - Dosta je bilo - Otete bebe zaista preći cenzus i ući u parlament i gradsku skupštinu, ili će ostati ispod crte i rasuti svoje glasove na najjače izborne liste.

Inače, kladioničarske kvote podložne su promenama u zavisnosti od uplata i novih istraživanja jer bukmejkeri ne žele da rizikuju velike gubitke u slučaju pogrešne procene rezultata izbornih lista.

Ostavite komentar